Hoe ChatGPT ons leven verandert

17 sep , 14:30 Lifestyle
pexels sanketgraphy 17887854
Pexels
Technologie ontwikkelt zich razendsnel, maar echt baanbrekende innovaties zien we niet dagelijks. Een van die revoluties was de introductie van de Sony Walkman in 1979. Voor het eerst kon je overal op cassettebandje naar muziek luisteren, zolang de batterijen meegingen. Later volgde de Discman, maar deze had beperkingen, zoals het overslaan van nummers bij schokken.
De komst van de Discman waarmee je geen cassettebandjes maar CD’s mee af kon spelen, was een doorontwikkeling. Muziek was al ‘draagbaar’ en bovendien waren CD-spelers erg gevoelig voor schokken, op de fiets of in de auto muziek luisteren was een ware uitdaging, zeker als je een ouderwetse klinkerweg tegen kwam!
Met de MP3-speler veranderde alles. Geen bewegende onderdelen meer, een langere batterijduur en veel meer opslagcapaciteit. Hierdoor raakten cassettebandjes en CD’s steeds verder in de vergetelheid. Net zoals de MP3-speler de manier waarop we muziek consumeerden veranderde, is ChatGPT een vergelijkbare technologische ommekeer in de wereld van AI.

Van T9 naar ChatGPT

Halverwege de jaren ’90, toen mobiele telefoons populair werden, introduceerde men T9, een systeem dat voorspelde welke woorden je wilde typen. Omdat dit vaak tot grappige fouten leidde, ontstond de “goeiemoggel, 5 kiklo inktvip” reclame van KPN. Toch maakte het het communiceren via SMS een stuk sneller. Dit systeem werd steeds geavanceerder en leidde uiteindelijk tot de huidige voorspellende tekstsystemen die we op smartphones gebruiken.
Op een vergelijkbare manier werkt ChatGPT, maar dan op een veel grotere schaal. ChatGPT is een zogenaamd Large Language Model (LLM) dat woorden, zinnen en zelfs volledige teksten genereert door op basis van patronen te voorspellen wat het volgende woord moet zijn. De hoeveelheid data waarmee het getraind is, is gigantisch. ChatGPT is getraind op 500 GB aan tekst, wat neerkomt op ongeveer 200 miljoen A4’tjes. Dit stelt het in staat om zeer complexe teksten te produceren.

De opkomst van ChatGPT

Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 is de populariteit explosief gegroeid. Binnen slechts vijf dagen bereikte de chatbot 1 miljoen gebruikers, een record in de technologische wereld. Inmiddels heeft het meer dan 180 miljoen actieve maandelijkse gebruikers. Deze razendsnelle groei geeft aan hoe diep ChatGPT is doorgedrongen in ons dagelijks leven.
Er zijn maandelijks 180 miljoen actieve gebruikers. Als we sociale media buiten beschouwing laten, zijn er weinig diensten die zo succesvol, alleen VPN’s zijn populairder, omdat die praktischer zijn in privacy bescherming en het omzeilen van streamingsdiensten.
ChatGPT wordt door mensen voor allerlei doeleinden gebruikt, blijkt uit een post op de officiële pagina van openAI, de maker van ChatGPT: 
  • Informatie opzoeken
  • Schrijfassistentie
  • Programmeerhulp
  • Vertalingen
  • Onderwijs en leren
  • Brainstormen
De veelzijdigheid van ChatGPT maakt het een handige tool voor vele taken. Toch is het belangrijk te beseffen dat de chatbot in essentie slechts een zeer geavanceerde vorm van auto-correct is. Het voorspelt woorden, maar begrijpt ze niet echt. Dit kan soms leiden tot fouten of onjuiste antwoorden.

Risico’s en beperkingen

Hoewel ChatGPT voor veel doeleinden nuttig is, zijn er ook risico’s. Omdat het systeem niet begrijpt wat het zegt, kan het verkeerde of zelfs gevaarlijke adviezen geven. Zo zijn er bijvoorbeeld meldingen van recepten die giftige combinaties voorstellen. Dit illustreert de beperking van AI: zonder begrip van context kan de technologie onverwachte fouten maken.
Gelukkig worden de meeste verhalen over gevaarlijke situaties vaak overdreven, en zolang gebruikers zich bewust zijn van de beperkingen, kan ChatGPT veilig worden ingezet. Net zoals bij eerdere technologische doorbraken is bewust gebruik de sleutel tot succes.

De toekomst van AI en LLM’s

Hoewel ChatGPT al indrukwekkend is, zijn we nog ver verwijderd van echte ‘General AI’—systemen die zelfstandig kunnen denken en leren. ChatGPT is een voorbeeld van ‘narrow AI’, getraind voor specifieke taken zoals het genereren van tekst. General AI zou echter zelfstandig kunnen leren en beslissingen nemen zonder specifieke training.
Als General AI werkelijkheid wordt, zal dat de wereld nog veel sneller veranderen dan ChatGPT nu al doet. Systemen die zelfstandig kunnen leren, hebben het potentieel om complexe problemen op te lossen en fundamenteel nieuwe manieren van werken en leven mogelijk te maken.

Conclusie

ChatGPT heeft al een enorme impact op hoe we werken, leren en communiceren. Net zoals de MP3-speler de muziekindustrie veranderde, transformeert AI de manier waarop we met informatie omgaan. De technologie zal waarschijnlijk niet meer verdwijnen en alleen maar verder worden verbeterd.
Toch blijven er beperkingen, en het blijft belangrijk dat gebruikers ChatGPT bewust inzetten. De toekomst van AI, vooral met de mogelijke komst van General AI, belooft nog veel meer veranderingen. Maar zoals bij elke technologische doorbraak, moeten we voorzichtig zijn en de voordelen en risico’s goed afwegen.