Op vakantie? 7 tips voor inbraakpreventie

21 aug , 11:53 Lifestyle
pexels wdnet 101808
De vakantie is een tijd om te ontspannen en te genieten, maar helaas is het ook een periode waarin inbraken vaker voorkomen. Veel mensen vertrekken voor langere tijd van huis, wat inbrekers de kans geeft om ongestoord hun slag te slaan. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis te beveiligen terwijl je weg bent. In dit artikel geven we praktische tips voor inbraakpreventie, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

1. Gebruik van rolluiken

Rolluiken van Degalux.com beschermen je huis effectief tegen inbraak. Ze bieden niet alleen privacy en bescherming tegen zonlicht, maar vormen ook een fysieke barrière die het voor inbrekers moeilijker maakt om toegang te krijgen tot je woning. Rolluiken zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, van handmatig bedienbare varianten tot elektrische rolluiken die je via een timer of zelfs op afstand kunt bedienen.
Bij het gebruik van rolluiken is het belangrijk om ze strategisch in te zetten. Laat ze bijvoorbeeld niet continu gesloten tijdens je vakantie, omdat dit juist kan aangeven dat er niemand thuis is. Programmeer elektrische rolluiken om op verschillende tijden omhoog en omlaag te gaan, waardoor het lijkt alsof er iemand thuis is. Combineer dit met het gebruik van automatische verlichting voor een extra beveiligingslaag.

2. Installeer goede sloten

Een van de eerste dingen die je moet doen om je huis te beveiligen, is het installeren van goede sloten. Sloten van hoge kwaliteit, zoals meerpuntssluitingen, maken het voor inbrekers aanzienlijk moeilijker om een deur te forceren. Controleer ook de sloten op ramen en vervang oude of beschadigde sloten indien nodig. Als je een schuifpui hebt, kun je overwegen om een extra beveiliging zoals een barrièrestaaf te installeren.
Het is ook verstandig om een sleutel nooit onder een mat of bloempot te verstoppen. Inbrekers kennen deze verstopplekken maar al te goed. Overweeg in plaats daarvan een sleutelkluis met een cijfercombinatie op een discrete plek.

3. Verlichting rondom je huis

Inbrekers opereren het liefst in het donker om ongezien te blijven. Door verlichting rondom je huis aan te brengen, verklein je de kans dat een inbreker zich veilig voelt om zijn slag te slaan. Bewegingssensoren kunnen hierbij erg effectief zijn. Zodra iemand je terrein betreedt, gaan de lichten aan, wat een afschrikwekkend effect kan hebben.
Overweeg ook om slimme verlichting te gebruiken, die je op afstand kunt bedienen of kunt programmeren om op willekeurige tijden aan en uit te gaan. Dit kan de indruk wekken dat er iemand thuis is, zelfs als je dat niet bent.

4. Maak afspraken met buren

Een goede relatie met je buren kan van onschatbare waarde zijn voor de veiligheid van je woning tijdens je vakantie. Vraag je buren om een oogje in het zeil te houden en eventueel de post op te ruimen. Een overvolle brievenbus is een signaal voor inbrekers dat er niemand thuis is. Als je een vertrouwde buur hebt, kun je ook vragen of ze af en toe een auto op je oprit willen parkeren, om zo de illusie te wekken dat er mensen thuis zijn.
Buren kunnen ook direct contact opnemen met de politie als ze iets verdachts opmerken. Dit zorgt voor een snellere reactie dan wanneer je het zelf van een afstand zou moeten doen.

5. Gebruik van slimme technologie

Met de opkomst van slimme technologieën kun je je huis beter beveiligen dan ooit tevoren. Denk aan slimme deurbellen met camera’s, waarmee je op afstand kunt zien wie er voor je deur staat. Ook kun je kiezen voor beveiligingscamera’s die je kunt monitoren via je smartphone. Deze technologieën zijn niet alleen een afschrikmiddel, maar geven je ook de mogelijkheid om direct actie te ondernemen als je iets verdachts opmerkt.
Bovendien zijn er slimme alarmsystemen die verbonden zijn met een meldkamer. Bij een verdachte situatie wordt direct een alarm geactiveerd en worden hulpdiensten ingeschakeld.

6. Simuleer aanwezigheid

Inbrekers houden vaak huizen in de gaten voordat ze toeslaan. Als je woning eruitziet alsof er iemand thuis is, verklein je de kans op inbraak aanzienlijk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld timers te gebruiken voor je verlichting, radio of televisie. Hiermee kun je het effect creëren dat er ’s avonds iemand in de woonkamer of keuken aanwezig is. Ook het laten hangen van wasgoed of het achterlaten van een speelgoedje in de tuin kan de indruk wekken dat er iemand thuis is.

7. Laat geen waardevolle spullen in het zicht

Het is belangrijk om waardevolle spullen uit het zicht te houden. Dit geldt voor sieraden, laptops, tablets en andere kostbare items. Berg ze op in een kluis of een andere veilige plek waar ze niet gemakkelijk te vinden zijn. Ook spullen in je auto kunnen een doelwit zijn voor inbrekers, dus zorg ervoor dat er geen waardevolle items zichtbaar zijn als je je auto op je oprit parkeert.