Bénine Bijleveld en Kim Feenstra: zo eet je glutenvrij én lekker

11 jun 2017, 11:03 Populair
mvvoorbergen 20172801 foodtalk kosmos 9259
Zowel foodblogger Bénine Bijleveld als model Kim Feenstra hebben een grote passie voor eten. Ze houden er niet alleen van, maar praten er ook graag over. Hun recent verschenen boek Food Talk bevat zestig glutenvrije recepten: van hamburger tot gado gado. Bénine: “Toen ik hoorde dat ik coeliakie had, heb ik hard gehuild en een stuk boterkoek gegeten. Vervolgens ben ik naar de winkel gegaan om glutenvrije producten te kopen.”
In 2011 was Bénine een jaar lang ziek. Ze had last van haar darmen, haar buik zette elke avond op, ze viel tien kilo af en had last van bloedarmoede. Geen huisarts wist raad met haar klachten, totdat ze zelf besloot om naar het ziekenhuis te gaan. “Daar kreeg ik na veel onderzoeken te horen dat ik Coeliakie (gluten intolerantie) had.” Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, waardoor deze niet goed werkt. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties en worden belangrijke voedingsstoffen niet opgenomen.
mvvoorbergen 20172801 foodtalk kosmos 9398
Na een huilbui en het eten van een (laatste) stuk boterkoek moest er veel veranderen voor Bénine. “Je moet echt op details letten, want vaak zit er tarwe in producten waarvan je het niet weet, zoals sojasaus, en dat mag je dus niet als je coeliakie hebt. Ik ben alle verpakkingen gaan lezen. Ik dacht eerst ‘wat een hel’, maar je went eraan. Je gaat eerst door weerstand heen, omdat je weet dat je moet veranderen. Mijn darmen waren helemaal aangetast, dus ik moest volledig glutenvrij gaan eten. Een paar maanden later dronk ik een keer wodka en lag ik vervolgens aan een infuus, omdat ik verging van de pijn. In veel alcohol zitten gluten. Je moet dus echt uitzoeken wat wel en wat niet kan.”

"We wilden geen dieetboek schrijven"

Inmiddels zijn er steeds meer mensen die glutenvrij eten, of omdat ze coeliakie hebben, of omdat ze zich hierdoor beter voelen. Ook de grote merken spelen hier handig op in. Bavaria heeft glutenvrij bier op de markt gebracht en Albert Heijn heeft een eigen glutenvrije lijn. En sinds deze week bestaat dus ook het boek Food Talk, waarvoor Bénine de recepten heeft geschreven en vriendin Kim Feenstra de fotografie heeft gedaan. De verhalen zijn van hen samen. “We wilden geen meisjesboek en al helemaal geen dieetboek schrijven. Vaak vragen mensen mij: ‘Kan je nog wel lekker eten als je glutenvrij eet?’ Ja, dat kan. En als je wil, kan je de recepten aanpassen en gewone spaghetti kopen in plaats van glutenvrije. Dit geldt ook voor het pizzarecept.” Heeft Bénine nog tips voor mensen die coeliakie hebben of glutenvrij willen eten?
  • “Je kan nog steeds heel veel eten, zoals een curry met rijst en kip, salades, vlees, vis, groentes en soepen. Daarbij zijn er steeds meer glutenvrije producten, dus het is niet zo dat je niets meer kan eten.”
  • “Steeds meer restaurants houden rekening met de glutenvrije wensen van klanten. Als je uiteten gaat, geef dan aan dat je glutenvrij eet, want met name in sauzen en soepen wordt meestal een bindmiddel gebruikt. Ook gepaneerde etenswaren bevatten tarwe.”
  • “Als we aan lunch denken, denk we vaak aan brood. Ik ga dan altijd voor een salade of een soep. Als ik ergens naartoe ga waarvan ik weet dat er geen glutenvrij eten zal zijn, neem ik een salade mee in een Tupperware-doos en doe ik de saus onderop. Zo wordt je salade niet slap.”
  • “Check altijd alle verpakkingen.”
  • “Drop en andere snoepwaren bevatten gluten. Let ook op medicijnen, want ook daarin kunnen gluten zitten.”
Het boek Food Talk is voor iedereen die van lekker eten houdt, of je nu wel of niet glutenvrij leeft. “Veel mensen hebben vaak niet eens door dat een recept glutenvrij is.” Inmiddels kookt Bénine lekker door en komt er als het aan haar ligt een tweede boek.
9789021565965 food talk