Dit moet je weten over het WK voetbal 2018

Foto: Wikimedia.org Selbst (CC BY-SA 2.0 DE)

Met het kampioenschap van onze Oranje Leeuwinnen nog vers in ons geheugen, kunnen we ons alweer gaan voorbereiden op het WK voetbal in 2018. Dan zijn onze Oranje Leeuwen aan de beurt. Het lijkt nog ver weg, maar er speelt al van alles. Ben je geen enorme voetbalfan, maar wil je wel mee kunnen praten met je collega’s bij de koffieautomaat? Wij hebben een aantal belangrijke weetjes en feiten voor je op een rijtje gezet.

Het WK voetbal vindt ieder vier jaar plaats en wordt in 2018 georganiseerd door Rusland. Er zijn twaalf stadions verdeeld over elf steden. Moskou is de enige stad waar er in twee stadions gevoetbald wordt. Het wereldkampioenschap start met de openingswedstrijd op 14 juni, de halve finales vinden op 10 en 11 juli plaats en eindigt met de finale op 15 juli 2018. We kunnen dus ruim een maand lang genieten van voetbal. Rusland kent verschillende tijdzones dus het is goed opletten op welke tijd de wedstrijden worden gespeeld. Tijdens het WK 2018 strijden 32 landen uit de hele wereld om de felbegeerde wereldbeker. Een kleine terugblik: tijdens het WK 2014 dat in Brazilië plaatsvond, is Duitsland er met de beker vandoor gegaan en eindigde Nederland op de derde plek.

Kwalificaties

Nederland is nog niet zeker van een plekje tijdens het WK en moet de komende wedstijden flink van zich laten horen (en scoren!). Een plek op het WK hangt af van de kwalificatiewedstrijden, die momenteel in Europa gespeeld worden. Nederland zit in groep A en zal op 31 augustus tegen Frankrijk spelen, op 3 september tegen Bulgarije, op 7 oktober tegen Wit-Rusland en op 10 oktober tegen Zweden.  Er zijn in totaal negen poules. Alle poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK in Rusland. De acht beste nummer twee zullen zich plaatsen voor playoffs, waarna er vier landen overblijven die zich ook plaatsen voor het WK in Rusland. Dick Advocaat is de bondscoach van Oranje. Aan hem de nobele taak om het Nederlands elftal naar Rusland te krijgen. Zijn assistent is Ruud Gullit.

Potje wedden

Wil je wat meer doen dan alleen mee praten op werk of zinvolle vragen aan je voetbalminnende partner stellen? Er kan namelijk ook gewed worden tijdens de WK. Niets zo leuk als een spannende weddenschap met bijvoorbeeld je hele team of vriendengroep. Je kunt dit zelf organiseren of mee doen met officiële weddenschappen. Er zijn verschillende WK nieuwswebsites met favoriete bookmakers waar je hiervoor terecht kunt. Het duurt nog even voordat we onze oranjekleding uit de kast kunnen halen, maar het oranjevuur kan je wel alvast aanwakkeren.