Matchwinner Van der Weerden: het was genieten

Foto: ANP

Mink van der Weerden moest even op adem komen na de bloedstollende kwartfinale bij het WK hockey tussen Oranje en gastland India (2-1). ,,Dit was echt genieten, wat een wedstrijd. Het Indiase publiek zweepte ons op. Het was heerlijk om op dit veld te staan”, zei Van der Weerden die tien minuten voor het einde Oranje naar de halve finale pushte.

De meer dan 15.000 uitzinnige Indiase supporters op de tribune van het Kalinga Stadion in Bhubaneswar maakten veel indruk op Van der Weerden. ,,Het was een gekkenhuis. Hiervoor sta je op het hockeyveld.”

Toch zag de strafcornerspecialist dat Nederland het moeilijk had tegen de vlugge en onvoorspelbare Indiase hockeyers. ,,We kregen maar geen grip. Het ging echt op en neer. We hebben uiteindelijk strijdend de overwinning eruit gesleept.”

De strafcorner van Van der Weerden besliste het duel. Bij een eerste poging van Van der Weerden kwam een Indiër te snel het doel uitrennen, waarna India bij de tweede poging een uitloper minder had. ,,Je weet dat snelheid een van de belangrijkste wapens van India zijn”, aldus Van der Weerden die in de herhaling eindelijk de ruimte had om zijn specialiteit te tonen. De 30-jarige verdediger pushte de bal hard tegen de plank van het doel.

Van der Weerden staat zaterdag met Oranje in de halve finale tegenover wereldkampioen Australië. Het is een kopie van de WK-finale van vier jaar geleden. In Den Haag walsten de Australische hockeyers toen over Nederland heen: 6-1. ,,We hebben het wel over twee totaal verschillende teams. In vier jaar is veel veranderd. Het is een nieuwe wedstrijd en we zien wel wat er gaat gebeuren.”