Moerasjov pakt WK-goud op 500 meter

Foto: ANP

Schaatser Roeslan Moerasjov is de nieuwe wereldkampioen op de 500 meter. De Russische sprinter zegevierde bij de WK afstanden in Inzell met een baanrecord: 34,22. De Noor Havard Lorentzen pakte zilver (34,35) en het brons was voor de Rus Viktor Moesjtakov (34,43).

De twee podiumklanten reden beiden een persoonlijk record, maar dat bleek niet voldoende om Moerasjov te verslaan. Zijn favoriete landgenoot Pavel Koelizjnikov kwam verrassend niet verder dan de zevende tijd (34,53).

Ronald Mulder zette in de eerste rit een hoopgevende tijd neer: 34,50. Dat was echter niet genoeg voor zijn eerste WK-medaille. De Nederlandse kampioen op de 500 meter belandde op de zesde plaats in de eindstand.

Dai Dai Ntab reed de achtste tijd (34,55). De onttroonde titelhouder Jan Smeekens moest genoegen nemen met de tiende plaats (34,68). Hij was eerst elfde, maar schoof een plekje op door een diskwalificatie van de Japanner Tsubasa Hasegawa. Smeekens en Ntab behaalden dit wereldbekerseizoen ieder één keer brons op de 500 meter. Ronald Mulder haalde het podium niet.

Lorentzen kon als olympisch kampioen op de 500 meter net niet pieken in Inzell. Hij presteerde het hele seizoen vrij teleurstellend, met onder meer de dertiende en elfde plaats bij de wereldbeker vorig weekeinde voor eigen publiek in Hamar. In Inzell viel hij de leidende tijd van Moerasjov vol overgave aan, maar kwam net tekort. In de laatste rit kon tweevoudig wereldkampioen Koelizjnikov de verwachtingen niet waarmaken. Hij was in Hamar nog twee keer de snelste op de 500 meter,

Moerasjov won dit seizoen niet één wereldbekerrace op de kortste afstand. De 26-jarige Rus veroverde zijn eerste grote individuele prijs in zijn loopbaan. Bij de vorige WK afstanden in Gangneung in 2017 pakte hij brons.