Verstappen is leiding in WK-stand kwijt, Ocon wint Hongarije

Foto: ANP

Max Verstappen is na een incidentrijke Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring de leiding in de WK-stand kwijtgeraakt aan de Brit Lewis Hamilton. In de race, verrassend gewonnen door de Fransman Esteban Ocon vlak voor Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, finishte de Nederlander op een 10e plaats.

Enkele uren na de race werd Vettel gediskwalificeerd omdat hij nog maar 0,3 liter brandstof in zijn tank had. De regels schrijven voor dat iedere coureur minimaal een liter brandstof na de race beschikbaar moet stellen voor onderzoek naar eventuele onregelmatigheden.

Hamilton staat door de gecorrigeerde 2e plaats nu op 195 punten in het klassement, tegen 187 voor Verstappen, die door de diskwalificatie geen 10e maar 9e werd. Hamilton had lang de snelste ronde, maar zag dat extra punt aan het slot van de race nog afgepakt worden door Pierre Gasly.

Verstappen had net als bij de vorige race op Silverstone geen geluk bij de start van de race. Op een natte baan waren veel botsingen in de eerste bocht. Verstappen was prima weg en had de voor hem gestarte Valtteri Bottas al ingehaald toen Bottas bij Lando Norris achterop botste. Norris ramde op zijn beurt de zijkant van Verstappen. Bottas knalde ook Verstappens teamgenoot Sergio Perez van de baan. Zowel de Fin als de Mexicaan viel uit. Ook Charles Leclerc in de Ferrari en Lance Stroll vielen uit. Veel andere auto’s liepen schade op. Ook Lando Norris kon bij de herstart niet verder.

De schade aan de auto van Verstappen was aanzienlijk. Hij moest een extra pitstop maken. De race werd tijdelijk stilgelegd omdat er veel wrakstukken op de baan lagen. Verstappen moest de race op de 13e plaats hervatten. Lewis Hamilton, die vanaf pole vertrok, lag aan de leiding.

Hamilton stond echter als enige op de grid bij de herstart, omdat alle andere coureurs in de opwarmronde voor de herstart van banden gingen wisselen vanwege de bijna droge baan. Dat bleek de juiste keuze. Door de blunder belandde Hamilton even op de laatste plaats na zijn bandenwissel.

Hoewel Verstappen de race kon hervatten, was er zichtbare schade aan zijn auto die hem ook hinderde om zich nog in de strijd om voor de podiumplaatsen te mengen. Hij reed lange tijd buiten de punten maar wist uiteindelijk nog 2 punten aan zijn totaal toe te voegen. Hij moest in totaal vijf keer naar de pits. De technici wisten een van zijn bandenwissels te doen in 1,8 seconde, volgens Red Bull een nieuw snelheidsrecord.

Verstappen startte zondagmiddag met een nieuwe motor in zijn Red Bull. Na de kwalificatie van zaterdag werd alsnog een probleem ontdekt. Volgens Honda mogelijk een gevolg van de crash van twee weken eerder in de Grote Prijs van Groot-Brittanniƫ op Silverstone.