Hockeyster Welten dacht na Tokio geen moment aan afscheid

Foto: ANP

Hockeyster Lidewij Welten, met haar leeftijd van 31 een routinier in Oranje, heeft na het veroveren van de gouden plak in Tokio geen seconde gedacht aan een afscheid. De afgelopen weken besloten meerdere teamgenoten hun interlandloopbaan wel te beëindigen.

“Eigenlijk ben ik daar helemaal niet mee bezig geweest en ik hoop én denk dat ik dat vandaag wel uitstraalde”, zei Welten voor de camera van Ziggo Sport. Welten nam in de openingswedstrijd van de Pro League, tegen België, de 1-0 voor haar rekening. Het werd uiteindelijk nog 2-0.

“Ik weet het nog niet wanneer ik stop, maar ik speel in ieder geval tot het WK. Maar dit is niet het moment om daarover na te denken.” Direct na de wedstrijd werden de hockeysters gehuldigd voor hun prestatie in Tokio.

In een uitverkocht Wagener Stadion was Welten al na 17 tellen trefzeker. Het had de opmaat moeten worden voor een ruime zege, maar Oranje wist in de nieuwe formatie niet te overtuigen.

“Het was een gekke wedstrijd met een hele nieuwe ploeg. Maar we waren pas vanaf maandag bij elkaar”, aldus Welten. “Het was een moeizame pot, maar het was wel leuk om weer in een vol stadion te spelen.”

Bij Oranje maakten meerdere speelsters hun debuut. Welten, drievoudig winnares van olympisch goud: “Die jonge meiden hebben me heel veel energie gegeven. Die spanning op hun gezicht, ze vinden het helemaal te gek om voor Oranje te mogen spelen.”

Voor Oranje betekende het duel in de Pro League het begin van de voorbereiding op het WK van volgend jaar, dat in juli wordt gehouden. “Het was een bijzondere wedstrijd, met drie debutanten en de 250e interland van Eva de Goede”, zei bondscoach Alyson Annan. “Maar het was geen spectaculaire wedstrijd. De verbinding was er niet vandaag, maar we hadden ook maar twee dagen om ons voor te bereiden op deze wedstrijd.”