Corona maakt einde aan trainingskamp wielerploeg Jumbo-Visma

Foto: ANP

Wielerploeg Jumbo-Visma heeft het trainingskamp in het Spaanse Alicante woensdag moeten beƫindigen na een positieve coronatest binnen het team. De renners gaan naar huis of trainen op individuele basis verder in Spanje, meldt de ploeg die dinsdag de teampresentatie hield. De besmette persoon die, zo laat de ploeg weten, klachtenvrij is, en zijn directe contacten zijn in quarantaine gegaan.

Bij de presentatie ontbrak dinsdag onder meer Tom Dumoulin. De Limburger was niet naar Spanje afgereisd nadat hij vorige week in nauw contact was geweest met een besmet persoon.

De ploeg zegt renners en staf dagelijks te hebben getest en ervan uit te gaan dat de besmetting thuis is opgelopen. Om wie het gaat wilde Jumbo-Visma niet zeggen. Omdat het team over verschillende groepen was verdeeld is het aantal zogenoemde ‘close contacts’ beperkt gebleven. “Het doemscenario is uitgekomen”, stelt Mathieu Heijboer, performance manager van de ploeg. “Het is wel een scenario waarmee we rekening hebben gehouden natuurlijk. We hadden al besloten hoe te handelen in een dergelijke situatie en allerhande maatregelen genomen. Om verdere verspreiding te voorkomen is opbreken de beste optie. Dat is even een logistieke klus om te klaren.”

“We willen de gezondheid van renners en staf niet op het spel zetten”, zegt sportief directeur Merijn Zeeman. “Daarom breken we ons trainingskamp zo goed als af. Het is nogmaals bevestigd dat het enorm lastig is om in deze tijden dit soort activiteiten te organiseren. Het sportieve deel gaan we zo goed mogelijk waarborgen, zodat de renners hun voorbereiding op het seizoen voort kunnen zetten binnen de mogelijkheden. Het is een spijtige zaak, maar de enige juiste keuze.”

Vorige week nog keerden voetbalclubs als Ajax en Vitesse vervroegd terug van trainingskampen in Portugal, ook vanwege enkele besmettingen.