Drie handballers besmet op EK, team kan spelen tegen Portugal

Foto: ANP

Drie handballers van het Nederlands team zijn op het EK in Hongarije besmet met het coronavirus en afgezonderd van de ploeg. De andere spelers testten negatief en kunnen dinsdagavond in Boedapest aantreden voor de derde en laatste groepswedstrijd tegen Portugal. Bij winst is Oranje zeker van een vervolg op het toernooi in de hoofdronde.

Tijdens de testronde op maandag kwamen er positieve uitslagen voor de internationals Robin Schoenaker, Jeffrey Boomhouwer en Florent Bourget. Het drietal vertoont geen symptomen van ziekte, maar is volgens de regels wel in isolatie geplaatst.

Bondscoach Erlingur Richardsson kan zo snel geen vervangers oproepen voor het duel met Portugal, dat om 20.30 uur aanvangt. Wel heeft hij de meegereisde reserve Niko Blaauw aan de wedstrijdselectie toegevoegd. Oranje heeft vijftien spelers beschikbaar tegen de Portugezen.

Coranabesmettingen verstoorden al de voorbereiding van de handballers op het EK. Ephrahim Jerry en Alec Smit testten positief en misten de laatste oefenduels. Smit herstelde op tijd en kon mee met de ploeg naar de eindronde.

Bourget testte op 10 januari ook al positief na terugkeer van de laatste oefenstage in Zweden en moest achterblijven in Nederland. Hij miste daardoor de eerste twee wedstrijden tegen Hongarije (31-28) en IJsland (28-29). Hij testte zondag negatief en reisde vervolgens af naar Hongarije. Bij aankomst in Boedapest kreeg hij bij de eerstvolgende test toch weer een positief resultaat terug.

“De spelers die nu positief zijn, kunnen pas weer aansluiten bij het team als ze negatief zijn getest”, zegt een woordvoerster van het handbalverbond NHV. “De bondscoach heeft wel mogelijkheden nieuwe spelers op te roepen bij veel besmettingen, maar of dat nodig is, hangt natuurlijk af van de uitkomst tegen Portugal. We moeten ons eerst nog zien te plaatsen voor de hoofdronde.”