Griekspoor verliest in vijf sets in tweede ronde Australian Open

Het is Tallon Griekspoor net niet gelukt om voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde te bereiken van een grandslamtoernooi. De nummer 62 van de wereld verloor in de tweede ronde van de Australian Open in vijf sets van de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Het werd 6-3 6-7 (6) 7-6 (3) 3-6 6-4 voor de nummer 19 van de plaatsingslijst. De partij duurde liefst 4 uur en 11 minuten.

Griekspoor besloot de lange partij met een backhand in het net, op het tweede wedstrijdpunt van de Spanjaard. Griekspoor bewoog al enige tijd moeizaam. Vrij voeg in de wedstrijd onderging hij al een medische behandeling aan zijn linkerbovenbeen en hij klaagde na de eerste set ook over zijn schouder. In aanloop naar het toernooi had Griekspoor, die in de eerste ronde met medicatie speelde, al te maken met een teenblessure.

In de Kia Arena in Melbourne wist Griekspoor de voormalig nummer 10 van de wereld, ondanks de fysieke klachten, goed partij te bieden. Hij brak de 30-jarige Spanjaard direct in de openingsgame, maar leverde vervolgens ook meteen zijn eigen opslag in. Carreño Busta won de eerste set en nam in de tweede set een voorsprong van 3-1. Het leek uit te draaien op een eenzijdig duel, maar Griekspoor knokte zich knap terug. “Let’s go”, klonk het nadat hij was teruggekomen tot 3-3, waarna zich een fraai gevecht ontspon.

In de tiebreak van de tweede set sloeg Carreño Busta op setpunt voor de Nederlander een dubbele fout, waardoor Griekspoor de stand gelijk wist te trekken. De set duurde 61 minuten. Griekspoor ging steeds beter serveren, maar pas bij 5-5 in de tweede set sloeg hij zijn eerste ace.

Carreño Busta nam in de derde set twee keer een break voorsprong, maar beide keren maakte Griekspoor de break direct ongedaan. In de tiebreak was hij vervolgens te slordig. Griekspoor toonde echter mentale weerbaarheid en liep in de vierde set uit naar 3-0. Hij liet zijn tegenstander nog terugkomen, maar plaatste op 4-3 opnieuw een break, waarna hij de set afmaakte met een lovegame.

In de beslissende set had de taaie Carreño Busta continu de leiding en Griekspoor ging steeds moeizamer bewegen. Bij 5-4 serveerde hij om in de wedstrijd te blijven, maar voorafgaand aan de game zat al hij met een zorgelijke blik op zijn bank. Carreño Busta profiteerde en maakte een einde aan de zegereeks van Griekspoor.

Voor Griekspoor was het zijn eerste nederlaag sinds begin september, toen hij op de US Open in drie sets verloor van Novak Djokovic. Hij had 29 wedstrijden op rij gewonnen. De 25-jarige Griekspoor, die in de eerste ronde een overtuigende zege had geboekt op de Italiaan Fabio Fognini, was voor het eerst rechtstreeks toegelaten tot een grandslamtoernooi.

Carreño Busta reikte twee keer tot de halve finales van een grand slam. In 2017 en 2020 was hij halvefinalist op de US Open.

Na de uitschakeling van Griekspoor is Botic van de Zandschulp de enige overgebleven Nederlander in het enkelspel. Hij neemt het donderdag op tegen de Fransman Richard Gasquet.