Van de Zandschulp verliest in Parijs in drie sets van Nadal

Foto: ANP

Het is Botic van de Zandschulp niet gelukt voor een sensatie te zorgen op Roland Garros. De beste tennisser van Nederland moest in de derde ronde met duidelijke cijfers zijn meerdere erkennen in dertienvoudig kampioen Rafael Nadal. In 2 uur en 11 minuten werd het 6-3 6-2 6-4.

Na ruim 2 uur maakte Nadal het op zijn tweede matchpoint af met een smash. In de laatste game kreeg Van de Zandschulp nog een breakpoint, maar hij wist het duel niet te verlengen.

In de derde set stond hij met 4-0 achter, maar hij kwam zowaar nog terug tot 4-3. Bij 4-0 sloeg Van de Zandschulp op breakpoint een ace op zijn tweede opslag.

In de eerste twee sets dicteerde Nadal zoals gebruikelijk: hij maakte amper fouten en domineerde de rally’s met zijn machtige forehand. Van de Zandschulp maakt bij vlagen een wat onwennige indruk en noteerde meer fouten dan gebruikelijk, ook vanwege de zware spinballen van de Spanjaard.

Van de Zandschulp brak Nadal direct in de eerste game, mede omdat de 21-voudig grandslamkampioen het duel met een dubbele fout begon. Het bleek niet de opmaat naar een van de grootste verrassingen op Roland Garros, want Nadal brak direct terug en gaf alleen in de slotfase nog iets weg.

Nadal heeft op Roland Garros pas drie nederlagen geleden. In 2009 verloor hij van de Zweed Robin Söderling en in 2015 en 2021 van Novak Djokovic.

De 26-jarige Van de Zandschulp stond pas voor de eerste keer in de derde ronde op Roland Garros. De nummer 29 van de wereld, als 26e geplaatst, had nooit eerder een beschermde status op een grandslamtoernooi.

De partij werd gespeeld op het Court Suzanne Lenglen, de tweede baan op Roland Garros. Op de hoofdbaan, het Court Philippe Chatrier, spelen vrijdag de voornaamste concurrenten van Nadal voor de titel: Djokovic en Carlos Alcaraz.

Nadal, de nummer 5 van de wereld, gaat in Parijs op voor zijn 22e grandslamtitel. Hij heeft één major meer gewonnen dan Djokovic en Roger Federer.

In de volgende ronde treft Nadal de Canadees Félix Auger-Aliassime, die als negende geplaatst is. Daarna wacht mogelijk al een ontmoeting met titelhouder Djokovic.