Van Klinken door naar finale discuswerpen op WK

Foto: ANP

Jorinde van Klinken heeft zich bij de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene geplaatst voor de finale van het discuswerpen. De 22-jarige atlete kwam in de kwalificaties tot een afstand van 65,66 meter en daarmee voldeed ze ruim aan de eis voor de finale, die komende woensdag is. Het was ook haar beste worp van dit jaar.

Van Klinken heeft in de Verenigde Staten een reputatie opgebouwd in het discuswerpen als studente aan de universiteit van Arizona. Ze won de afgelopen twee jaar de prestigieuze Amerikaanse studentenkampioenschappen. Vorig jaar sierde de geboren Assense lange tijd de eerste plaats op de wereldranglijst met een worp van 70,22 meter. Ze was de vierde vrouw in deze eeuw die de grens van 70 meter passeerde.

Met haar worp van 65,66 meter eindigde ze als tweede in de kwalificaties. Alleen de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman kwam verder: 68,36 meter. Van Klinken durfde dan ook hardop te zeggen dat ze in de finale voor een medaille gaat. “Waarom niet? Ik denk dat ik tot een van de medaillekandidaten behoor, dus dan is het een mooi doel”, zei ze.

De omstandigheden in stadion Hayward Field waren gunstig voor het discuswerpen, zei Van Klinken. “Er stond tegenwind en dat is perfect. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat er veel verder zou worden gegooid, maar dat viel tegen. Die tweede plek van mij is wel enigszins verrassend, ook omdat ik twee weken geleden nog een blessure in mijn bovenbeen opliep, juist op het moment dat ik voelde dat er een enorm goede vorm zat aan te komen.”

Ook om die reden was Van Klinken in haar nopjes met die 65,66. “Die blessure heeft de vorm niet aangetast. Dat is een opluchting.”