Zege Pedersen in Vuelta, vallende Roglic wint tijd op Evenepoel

Foto: ANP

Mads Pedersen heeft de zestiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Deen was in een relatief vlakke rit, die over 189,4 kilometer van Sanlúcar de Barrameda naar Tomares ging, de snelste van een groepje van vier man. Danny van Poppel finishte als derde in de rit met een zeer hectisch slot.

De etappe leek af te stevenen op een massasprint, totdat de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma er op 2,5 kilometer van de finish vandoor ging. Hij kreeg de vier sprinters met zich mee en het peloton bleef het antwoord schuldig. Op enkele honderden meters van de finish ging Roglic hard onderuit en daarbij liep hij flink wat verwondingen op. Zijn rechterarm en rechterbeen zaten onder het bloed.

Roglic krijgt echter dezelfde eindtijd achter zijn naam als de vier sprinters, omdat de valpartij plaatsvond in de laatste 3 kilometer. De kopman van Jumbo loopt zo wat tijd in op Remco Evenepoel. De Belgische klassementsleider reed lek in het slot van de rit, maar ook dat gebeurde in de laatste 3 kilometer van de race. Evenepoel krijgt zo dezelfde eindtijd als het peloton, dat 8 seconden later finishte dan Pedersen en de andere sprinters en dus Roglic.

Voor Pedersen betekende het zijn tweede ritzege in deze Vuelta. De renner van Trek-Segafredo was vrijdag ook de snelste in de dertiende etappe, met sprint licht bergop. Pedersen verstevigde de leiding in de strijd om de groene sprinttrui. De Duitser Pascal Ackermann kwam achter Pedersen als tweede over de streep. De Brit Fred Wright finishte achter van Poppel als vierde.

Evenepoel heeft na het tijdverlies van 8 tellen nog een voorsprong van 1.26 minuten op Roglic. De Spanjaard Enric Mas van Movistar volgt als derde, op 2.01 van Evenepoel.

De Ronde van Spanje eindigt zondag in Madrid.