Internationale schaakbond laat rel rond valsspelen onderzoeken

Foto: ANP

De internationale schaakbond FIDE heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de rel die is ontstaan rond de schakers Magnus Carlsen en Hans Niemann. Wereldkampioen Carlsen beschuldigt de 19-jarige Amerikaan ervan regelmatig vals te spelen. De zaak speelt al enkele weken en de FIDE zet nu een onderzoekscommissie van drie personen op, die moet achterhalen wat er klopt van de uitlatingen van zowel Carlsen als Niemann.

Niemann, die begin deze maand op een toernooi heel verrassend won van Carlsen, gaf eerder toe als kind te hebben gefraudeerd in onlinepartijen. Volgens de Noor speelt Niemann wel vaker vals. Het verhaal gaat dat hij mogelijk met zendertjes werkt of via een hack inzicht had gekregen in de voorbereiding van de wereldkampioen, al is daar geen duidelijk bewijs voor.

“Het onderzoek is tweeledig: we controleren de beweringen van de wereldkampioen over vermeend valsspelen door Niemann en we onderzoeken Niemann’s eigen verklaringen over online bedrog”, staat in een verklaring van de FIDE. “In het belang van de schaakgemeenschap vragen we het publiek om af te zien van speculaties over de resultaten en mogelijke sancties, totdat alle beschikbare feiten goed zijn overwogen en het onderzoek is afgerond”, zegt Salomeja Zaksaite, de voorzitter van de zogenoemde fairplay-commissie van de FIDE.

De rel die het mondiale schaken al weken in zijn greep heeft, begon toen Carlsen op een toernooi heel verrassend verloor van Niemann. Onlangs staakte de 31-jarige Noor op een online-toernooi zijn partij tegen Niemann al na één zet en zette zijn beeldscherm op zwart. Dat leidde tot verontwaardiging alom. De FIDE voelde zich geroepen Carlsen aan te spreken op zijn gedrag en “morele verantwoordelijkheid”.

De wereldkampioen lichtte zijn daden toe in de verklaring. “De progressie van Niemann is ongewoon en in het toernooi om de Sinquefield Cup kreeg ik al snel de indruk dat hij helemaal niet gespannen was en ook niet geconcentreerd bij cruciale posities in de partij, terwijl hij mij compleet wegspeelde op een manier waartoe slechts een handvol schakers in staat is. Deze partij veranderde mijn beeld van hem volledig. Ik geloof dat Niemann vaker vals heeft gespeeld dan hij heeft toegegeven. We moeten meer doen om valsspelen tegen te gaan, want ik wil niet tegen mensen spelen die in het verleden herhaaldelijk vals hebben gespeeld.”