Roglic na ritzege steviger aan leiding in Critérium du Dauphiné

08 jun , 15:17 Sport
roglic na ritzege steviger aan leiding in criterium du dauphine
Primoz Roglic heeft ook de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Sloveense kopman van Bora-hansgrohe kwam als eerste over de finish na een loodzware rit over ruim 155 kilometer van Albertville naar skioord Samoëns.
Roglic, ook al winnaar van de zesde etappe, verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement. Matteo Jorgenson, de Amerikaan van Visma - Lease a Bike, finishte als tweede. Hij is nu de belangrijkste uitdager van Roglic en begint zondag met een achterstand van 1.02 minuten op de Sloveen aan de laatste etappe.
Remco Evenepoel weet dat hij de generale repetitie voor de Tour de France niet gaat winnen. De Belgische kopman van Soudal Quick-Step maakte woensdag grote indruk in een tijdrit over ruim 34 kilometer. Hij kwam zaterdag bergop nog iets tekort, net als vrijdag. Evenepoel verloor 1.46 minuten op Roglic en zakte naar de zesde positie van het algemeen klassement.
Koen Bouwman maakte deel uit van een kopgroep van elf renners. Maar de renner van Visma-Lease a Bike had geen antwoord op een demarrage van Marc Soler. De Spaanse coureur van UAE Team Emirates ging er op de voorlaatste klim vandoor en nam een voorsprong van ruim 5 minuten op het peloton.
Uiteindelijk begon Soler met een voorsprong van ruim 4 minuten aan de slotklim naar Samoëns. De ploeggenoten van Roglic bij Bora-hansgrohe beseften dat de Spanjaard met die voorsprong de nieuwe leider van het klassement zou worden. Daarom verhoogden ze het tempo. Evenepoel moest al vrij snel passen. De Belg haakte 6 kilometer voor de top af. De laatste klim richting de finish met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 11 procent was bijna 10 kilometer lang. Soler werd 2 kilometer voor de streep achterhaald. Vervolgens was Roglic de snelste van een kopgroep van negen renners.
De 76e editie van het Critérium du Dauphiné eindigt zondag met een zware klim van ruim 9 kilometer naar het Plateau des Glières.