BMX'ers Kimmann, Van Gendt en Harmsen naar halve finales Spelen

29 jul 2021, 4:43 Sport
bmxers kimmann van gendt en harmsen naar halve finales spelen
BMX'ers Niek Kimmann, Twan van Gendt en Joris Harmsen zijn op de Olympische Spelen van Tokio doorgedrongen tot de halve finales. Daarvoor was een plaats bij de beste vier nodig in heats met zes fietscrossers.
Kimmann en Van Gendt werden respectievelijk eerste en tweede in hun heat, Harmsen eindigde in een andere startgroep als tweede achter de Fransman Joris Daudet.
Kimmann was deze week de meest besproken BMX'er in Tokio nadat tijdens een training een niet oplettende official pal voor hem de baan over wilde steken. Bij de val liep hij een scheurtje in de linkerknieschijf op. "In Rio was ik ook veelbesproken, maar toen was ik daar nog enigszins zelf verantwoordelijk voor omdat ik op een plek reed waar ik niet hoorde te zitten. Hier kon ik weinig aan doen." Kimmann ging in Rio in de kwartfinales hard onderuit waarbij zijn fiets in drie stukken brak. Hij hield er twee gescheurde middenvoetsbeentjes en opgerekte banden in zijn rechtervoet aan over, maar haalde alsnog de finale waarin hij zevende werd.
Het ongeval van maandag werd mede door het filmpje op sociale media groot nieuws. "Ik ben oprecht blij met alle reacties, maar ik kom liever in het nieuws omdat ik goed fiets."
Dat deed hij donderdag, met pijnstillers, in een verplicht nummer. De BMX'ers zijn verdeeld in vier groepen van zes van wie er na drie runs per groep maar twee afvallen. De Nederlanders, met de nummer 3 van de wereld (Kimmann) en de regerend wereldkampioen (Van Gendt), zijn normaal gesproken aan hun stand verplicht de halve finales te bereiken. "Maar ik was toch wel wat gespannen over hoe de knie zou voelen", zei Kimmann. "Ik moet hopen dat ik met 'coolen' en pijnstillers er morgen ook doorheen kan bijten." Dan zijn in het Ariake Urban Sports Park de halve finales en de finale.
Debutant Harmsen moest in zijn heat alleen tweevoudig wereldkampioen Daudet voor zich dulden.
Kimmann was trouwens niet de enige met fysieke ongemakken. Van Gendt had zich eerder in de week geblesseerd aan de schouder, het gewricht dat negen weken geleden uit de kom was geschoten. "De baan hier is net wat anders dan twee jaar geleden bij het testevent. Ik was wat andere opties aan het proberen en tikte daarbij de top van een heuvel aan. Mijn schouder klapte omhoog waardoor een pees en het kapsel geïrriteerd zijn. Maar ik mag niet klagen. Diclofenac doet wonderen."