Farah wint marathon Chicago in Europees record

07 okt 2018, 17:33 Sport
farah wint marathon chicago in europees record
Atleet Mo Farah heeft met een Europees record de marathon van Chicago gewonnen. De Brit legde de 42 kilometer en 195 meter af in 2.05.11 en brak daarmee het oude Europese record van de Noor Sondre Nordstad Moen, dat sinds 2017 stond op 2.05.48.
Farah versloeg in Chicago de Ethiopiër Mosinet Geremew Bayih die dertien seconden meer nodig had. De Japanner Suguru Odako finishte als derde in een Japans record van 2.05.50.
,,Het was geweldig om als eerste de finish te passeren", zei Farah over zijn eerste marathonzege. ,,Dit is ook een hele grote marathon." Ook zijn tijd, een halve minuut sneller dan het vorige Europese record van Nordstad Moen en ruim zeventig seconden sneller dan zijn eigen persoonlijke record, mocht er zijn. ,,We waren er niet zeker van dat het snel genoeg ging, omdat de omstandigheden ook niet ideaal waren", zei de Brit. ,,Iedereen dacht er ook meer aan om voor de positie dan voor de tijd te gaan. Maar tegen het einde pikten we het tempo op."
De Britse atleet liep in april in 2.06.22 naar de derde plaats in de marathon van Londen. Dat was pas zijn tweede optreden op de marathon. Farah won eerder op de baan vier keer olympisch goud en werd zes keer wereldkampioen, drie keer op de 5000 meter en drie keer op de 10.000 meter. Na de WK van 2017 in Londen nam hij afscheid van de baan.
De zege bij de vrouwen ging naar Brigid Kosgei. De Keniaanse voltooide de marathon in 2.18.3