Springruiters vijfde in finale Nations Cup

07 okt 2018, 17:45 Sport
springruiters vijfde in finale nations cup
De Nederlandse springruiters hebben op de slotdag van de finale van de FEI Nations Cup in Barcelona genoegen moeten nemen met de vijfde plek in het eindklassement. De vier troeven van het onttroonde Oranje slaagden er niet in om de tweede ronde vlekkeloos door te komen. Frank Schuttert (op Chianti's Champion, schrapresultaat) en Leopold van Asten (VDL Groep Beauty) incasseerden acht strafpunten, Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero) en Harrie Smolders (Emerald) maakten beiden één springfout.
Nederland eindigde op een score van zestien strafpunten en een opgetelde tijd van 2.33,85. De ploeg van bondscoach Rob Ehrens hield aan prijzengeld 91.000 euro over aan het evenement. Oranje was als nummer drie, na de eerste finaleronde op vrijdag, aan de afsluitende wedstrijd begonnen.
De titel en de hoofdprijs van ruim 4 ton ging naar België, dat zegevierde met twaalf strafpunten en een tijd van 2.28,40. Frankrijk eindigde als tweede (16/2.23,69), gevolgd door Ierland als nummer drie (16/2.31,13).
,,De achterstand bleek achteraf helemaal niet zo groot te zijn, België wint met twaalf strafpunten en wij hadden er zestien. Drama en geluk ligt in deze sport zo dicht bij elkaar'', liet Smolders teleurgesteld weten. Indien hij als laatste starter een foutloze ronde had gereden, dan was een barrage nodig geweest voor de eindzege.
,,De proef was moeilijk, er werden heel veel fouten gemaakt'', concludeerde Ehrens. ,,Het was jammer dat onze twee starters allebei twee fouten hadden. Van Harrie en Emerald was het ook doodzonde van de kleine fout op die steilsprong. Het zat ons niet helemaal mee. Maar niet getreurd, we hebben gevochten tot het laatste moment en we zijn zeker niet laatste geworden.''