Geen Nederlandse uitdager in America's Cup

01 jul 2019, 10:34 Sport
geen nederlandse uitdager in americas cup
Het Nederlandse zeilteam van schipper Simeon Tienpont dat zich als uitdager had gemeld voor de beroemde America's Cup in 2021, heeft zich teruggetrokken uit de oudste regatta van de wereld. Het is 'DutchSail', de organisatie achter de campagne, niet gelukt de financiering rond te krijgen.
"Ondanks de vele toezeggingen van overheden, kennisinstellingen, het bedrijfsleven en vele particulieren, heeft het bestuur van de stichting DutchSail moeten besluiten dat het financieel niet verantwoord is de campagne daadwerkelijk van start te laten gaan", verklaarde het team.
De America's Cup werd voor het eerst in 1851 gehouden en geldt als oudste sportwedstrijd ter wereld. Titelhouder is Emirates Team New Zealand dat in 2021 voor de kust van Nieuw-Zeeland duelleert om de 36e cup, de Auld Mug. Er is één uitdager en dat is de winnaar van de kwalificatie-regatta om de Prada Cup. Het team van Tienpont was officieel geaccepteerd als een van de zes uitdagers.
Het team had zich al vrij laat ingeschreven en begon daardoor de campagne al met achterstand. In april liet het team bij monde van manager Eelco Blok weten dat haast geboden was om het benodigde geld te vinden. Nu luidde de mededeling van Blok: 'Time is out'.
Initiatiefnemer Tienpont, tweevoudig winnaar van de America's Cup (2010 en 2013), gaf bij de lancering al aan dat er enorm veel tijdsdruk stond op de bouw van de boot en het samenstellen van het team. Hij reageerde teleurgesteld op het afblazen, maar bleef strijdbaar. "We waren heel erg dichtbij. Er is de afgelopen maanden een prachtig fundament gelegd onder DutchSail en de deelname aan de America’s Cup. We gaan de 36ste editie van heel dichtbij volgen om vervolgens helemaal klaar te zijn voor de volgende editie. Dan hebben we meer tijd, meer kennis en meer gelegenheid om het vuurtje in Nederland verder op te stoken", zei hij.