Geen olympische medaille voor judoka Steenhuis

29 jul 2021, 10:19 Sport
geen olympische medaille voor judoka steenhuis
ANP
Het is judoka Guusje Steenhuis niet gelukt een bronzen medaille te pakken. Ze verloor in de herkansingen van de klasse tot 78 kilogram van Kaliema Antomarchi uit Cuba.
Steenhuis verloor na 4 minuten in de golden score op ippon. Na anderhalve minuut in de verlenging leek Steenhuis de zege binnen te hebben nadat de scheidsrechter haar een waza-ari had toegekend. De beslissing werd echter teruggedraaid na het zien van de beelden.
Antomarchi had al vroeg in de wedstrijd twee straffen achter haar naam staan; een derde straf zou een nederlaag betekenen. Steenhuis wist haar opponente echter geen derde straf aan te smeren. Als Steenhuis had gewonnen, dan had ze met een verliezer van een van de halve finales mogen strijden om brons.
Steenhuis is de nummer 5 van de wereld, Antomarchi staat zes plekken lager.
Voor de 28-jarige Steenhuis, die vorige maand nog derde werd op de WK, was het de eerste keer dat ze deelnam aan de Olympische Spelen. De afgelopen jaren werd Nederland op de Spelen in de klasse tot 78 kilogram vertegenwoordigd door Marhinde Verkerk, die haar loopbaan inmiddels heeft beëindigd.
Met nog twee dagen voor de boeg heeft de Nederlandse judoploeg één medaille gepakt in Tokio. Sanne van Dijke veroverde woensdag brons in de klasse tot 70 kilogram. Vrijdag komen Henk Grol (boven 100 kilogram) en Tessie Savelkouls (boven 78 kilogram) in actie, zaterdag is de landenwedstrijd.