Gemengde gevoelens bij schaatsster Leerdam na vijfde plaats

13 feb 2022, 16:21 Sport
gemengde gevoelens bij schaatsster leerdam na vijfde plaats
ANP
Schaatsster Jutta Leerdam hield aan haar olympische debuut op de 500 meter in Beijing gemengde gevoelens over. De Nederlands kampioene eindigde met een tijd van 37,34 seconden op de vijfde plaats, kort achter de derde tijd van de Russin Angelina Golikova (37,21). "Ik had achteraf nog wel wat harder gekund. Ik baal nu een beetje dat ik net geen brons heb", gaf Leerdam toe. "Maar het niveau is gewoon superhoog hier."
Leerdam had van tevoren gezegd dat er best kansen lagen op de 500 meter. "Dat waren geen praatjes. Dat voelde ik ook zo. Ik merk dat ik mijn krachten hier kwijt kan op het ijs en als dat lukt ga ik gewoon hard." Volgens Leerdam hoort daar een geluid bij als ze echt hard over het ijs gaat. "Een aantal mensen zegt wel dat je mij voorbij hoort komen als ik hard rijd."
De Nederlandse medaillekandidate op de olympische 1000 meter was nog wel tevreden over haar opening (10,5) en haar volle ronde (26,7). "Ik kwam bijna het hardst van iedereen over de finish. Daar kijk ik natuurlijk ook naar, want daar gaat het voor mij uiteindelijk om op de 1000 meter. Maar ik ben ook blij dat ik er op de 500 meter al zo dichtbij zit. Ik heb snelheid en dat belooft wat moois voor de 1000 meter."
Een van Leerdams grootste concurrenten op de 1000 meter, de Japanse Miho Takagi, verraste met zilver op de 500 meter. "Ze heeft veel snelheid en kan ook gewoon rondes volhouden. De 1000 is wel heel specifiek. Ik moet denk ik voor haar rijden op de 1000 meter. Ik rijd gewoon mijn rit en ze moet maar kijken of ze daar overheen kan."
De olympische 1000 meter voor vrouwen wordt donderdag in Beijing gereden.