Japanse schaatsster Nana Takagi stopt na teleurstellende Spelen

05 apr 2022, 7:30 Sport
japanse schaatsster nana takagi stopt na teleurstellende spelen
De Japanse schaatsster Nana Takagi heeft na de voor haar teleurstellend verlopen Olympische Spelen van Beijing haar carrière beëindigd. De 29-jarige Takagi ging in de finale van de ploegenachtervolging in de laatste bocht onderuit terwijl Japan op weg was naar het goud. Enkele dagen later viel ze ook in dezelfde bocht tijdens de halve finales van de massastart.
Vier jaar eerder in Pyeongchang had Takagi op beide onderdelen goud gepakt. De Japanse werd in Zuid-Korea de eerste olympisch kampioene op de massastart. Irene Schouten volgde haar in Beijing op.
Takagi pakte met de Japanse achtervolgingsploeg onder leiding van de Nederlandse bondscoach Johan de Wit drie wereldtitels, in 2015, 2019 en 2020. De Wit kondigde vorige maand zijn vertrek uit Japan aan. Takagi's jongere zus Miho veroverde op de Winterspelen van Beijing vier medailles. Naast zilver op de ploegenachtervolging, de 500 en 1500 meter won de 27-jarige Japanse goud op de 1000 meter, waarop ze Jutta Leerdam aftroefde.
"Mijn zusje heeft me geholpen om zo ver te komen", zei de oudste van de twee Takagi's bij haar afscheid. "Uiteindelijk kon ik het ijs op als Nana Takagi en niet als de oudere zus van Miho. Dat was een mooi moment om te stoppen."