Kramer wil met Team Essent op termijn weer de beste zijn

01 okt , 15:39 Sport
anp011024217 1
ANP
HEERENVEEN (ANP) - Jac Orie en Sven Kramer hebben in Heerenveen met Team Essent een verjongde schaatsploeg gepresenteerd, met nieuwe sponsor. Ze willen weer de beste ploeg zijn en noemen daarbij 2030 als stip op de horizon. Maar voor schaatsers als Merijn Scheperkamp en Joep Wennemars telt gewoon de korte termijn met de Spelen van Milaan 2026, benadrukt voormalig schaatskampioen Kramer.
De ploeg nam na afgelopen seizoen niet alleen afscheid van jarenlange sponsor Jumbo, maar ook van topschaatsers als Thomas Krol, Kai Verbij, Antoinette de Jong en Jutta Leerdam. Het vorige schaatsseizoen viel zonder wereldtitels tegen. Boegbeeld van de verjongde ploeg is misschien wel shorttrackster Suzanne Schulting die gaat onderzoeken of ze die discipline kan combineren met succes op de langebaan.
"Het is wat het is. Er zijn schaatsers weggegaan en we hebben afscheid genomen van schaatsers. We hebben een verjongingsslag gemaakt en dan houd je sporters over die volledig toegewijd zijn", zei commercieel directeur Kramer. "Dat vind ik het belangrijkste. Ze zijn jong en hebben tijd. En die tijd moeten we ze ook gunnen. Jongens als Joep en Merijn gaan heus wel excelleren over niet al te lange tijd."
Winnaarsmentaliteit
"Ik doe dit niet om te verliezen", toont Kramer zijn bekende winnaarsmentaliteit. "Dat heb ik nooit gedaan en dat ga ik nu ook niet doen. Dat we gaan winnen is zeker, wanneer kan ik niet garanderen. Maar dat er een 'drive' achter zit, kun je aannemen."
Zijn ploeg is nu niet de beste, erkent Kramer. "Sportief gezien heeft Reggeborgh op dit moment meer toppers", erkent hij. "Wij hebben een moeilijk jaar gehad en staan nu op het punt van groeien. Dat zal niet meteen zijn vruchten afwerpen, maar op de lange termijn zeker."
Coach Orie spreekt vooral van een uitdaging. De coach die vele olympisch kampioenen maakte als Mark Tuitert, Gianni Romme, Kjeld Nuis en Krol, wil jonge schaatsers vooral beter maken. "Ze moeten groeien en persoonlijke records rijden. We hebben ook onze ambitie uitgesproken", refereerde hij aan 2030. "We zien nu al dat de schaatsers beter worden, maar anderen worden ook beter. Of het dit seizoen voldoende is, zullen we dit jaar zien."