Nadal bekroont terugkeer met titel in Melbourne

09 jan 2022, 11:49 Sport
nadal bekroont terugkeer met titel in melbourne
Rafael Nadal heeft zijn terugkeer bekroond met winst van het ATP-toernooi van Melbourne. De Spanjaard versloeg in de finale de Amerikaanse qualifier Maxime Cressy, de nummer 112 van de wereld, met 7-6 (6) 6-3. In de tiebreak van de eerste set werkte Nadal op de service van Cressy een setpunt weg.
De 35-jarige Nadal, de nummer 6 van de wereld, was in mei van vorig jaar voor het laatst de beste op een ATP-toernooi. Bijna acht maanden geleden won hij het masterstoernooi van Rome.
"Ik ben erg blij om het seizoen te beginnen met een titel. Gezien waar ik vandaan kom, is deze titel heel speciaal", zei Nadal. "Vandaag heb ik mijn beste wedstrijd gespeeld sinds ik hier aankwam, zonder twijfel, tegen een heel moeilijke speler." Cressy maakte de afgelopen week indruk met zijn service-volley-spel, een nagenoeg uitgestorven speltype in het tenniscircuit.
Nadal miste een groot deel van 2021 wegens een voetblessure. Hij kwam in augustus voor het laatst in actie. Vorige maand testte Nadal positief op het coronavirus en het was lange tijd onzeker of hij wel naar Melbourne zou afreizen. Op 31 december meldde de Spanjaard dat hij het tennisjaar toch in Melbourne zou inluiden. "Vertel het aan niemand... hier ben ik", schreef de twintigvoudig grandslamwinnaar bij een foto in de Rod Laver Arena.
In dat stadion pakte Nadal de 89e titel uit zijn loopbaan. Hij gaat zich nu voorbereiden op de Australian Open. Dat toernooi begint over ruim een week. Nadal won het eerste grandslamtoernooi van het jaar één keer, in 2009.
"Als je alles bij elkaar bekijkt en alle dingen analyseert die ik de afgelopen vijf maanden heb meegemaakt, inclusief de coronabesmetting, dan waren er de afgelopen tijd natuurlijk twijfels. Maar er waren nog meer twijfels gedurende de afgelopen maanden, of ik nog wel terug zou komen", zei Nadal. "Mijn ultieme doel is om 100 procent fit te zijn en te spelen tot het einde van het seizoen, zonder vijf of zes maanden buitenspel te staan. Ik heb nog veel dingen om te verbeteren en ga mijn best doen."
Gaël Monfils veroverde de titel op het toernooi van Adelaide. In de finale versloeg de als eerste geplaatste Fransman de Rus Karen Chatsjanov met 6-4 6-4.