Ongevaccineerde basketballer Irving viert rentree in NBA bij Nets

06 jan 2022, 7:34 Sport
ongevaccineerde basketballer irving viert rentree in nba bij nets
ANP
De Amerikaanse basketballer Kyrie Irving, die weigert om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, heeft zijn eerste speelminuten van dit seizoen gemaakt in de NBA. De 29-jarige Irving speelde met 22 punten direct een belangrijke rol in de gewonnen uitwedstrijd tegen Indiana Pacers (129-121). "Het was geweldig om weer op het veld te staan", zei Irving, die zichtbaar geëmotioneerd na afloop zijn shirt aan zijn vader Drederick gaf.
De Amerikaan, geboren in Australië, mag sowieso geen wedstrijden spelen in New York, de thuisbasis van Brooklyn Nets. In New York staan de autoriteiten niet toe dat ongevaccineerden aan binnensport doen. Dat betekent dat Irving, zolang hij geen vaccin heeft genomen, niet voor de Nets kan uitkomen in thuiswedstrijden.
De clubleiding besloot in oktober dat Irving geen onderdeel van de ploeg is zolang hij slechts op parttimebasis (in uitwedstrijden) inzetbaar is. Vanwege een flink aantal besmettingen met het coronavirus binnen de selectie besloten de Nets onlangs om Irving toch weer bij de groep te halen. "We hadden ook spelers voor tien dagen kunnen vastleggen, maar waarom zouden we dat doen als we zelf al iemand hebben die voor ons kan spelen?", zei coach Steve Nash. "Dat zijn ook parttime-spelers."
In Indianapolis tegen de Pacers speelde Irving zijn eerste wedstrijd sinds juni vorig jaar. In bijna 32 minuten kwam hij tot 22 punten, 4 assists en 3 rebounds. Ploeggenoot Kevin Durant was met 39 punten de topscorer.
"Zoals ik eerder al zei: dit is geen ideale situatie", aldus Irving. "Ik hoop nog steeds dat we tot een soort collectieve overeenkomst kunnen komen binnen deze competitie, om al die zaken met Covid en vaccins wat makkelijker te maken."