Skiester Jelinkova verlaat Spelen na eerdere positieve coronatest

08 feb 2022, 4:40 Sport
skiester jelinkova verlaat spelen na eerdere positieve coronatest
ANP
Adriana Jelinkova verlaat de Olympische Spelen. De Nederlandse alpineskiester testte eerder deze week positief op corona en heeft nu telkens testwaarden rondom de in China toegepaste grenswaarden, meldt sportkoepel NOC*NSF. Jelinkova ging maandag nog wel van start op de reuzenslalom, maar de slalom van woensdag slaat ze over.
Jelinkova kreeg vanwege de kritische ct-waarde, de waarde die aangeeft of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus, maandag pas op een laat moment te horen dat ze mocht starten. De situatie zorgde voor veel stress bij de skiester. Dat wil ze nu niet nog eens, zegt ze.
"Met een trots, maar vooral teleurgesteld gevoel heb ik in goed overleg met mijn team besloten om per direct terug te vliegen", aldus Jelinkova. "In een gevecht tegen de tijd om op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen, in een periode waarin wij allen ook nog eens moeten waken voor onze gezondheid, is mijn olympische debuut op een deceptie uitgelopen."
Jelinkova liep het coronavirus begin januari op. De positieve test in Beijing is volgens NOC*NSF vermoedelijk daar nog het gevolg van, net als de hoge ct-waarde. Jelinkova had vanwege haar positieve test de voorbije week geen contact met de andere leden van TeamNL.
"Het was een droom die uitkwam toen ik me vorig jaar kwalificeerde. Omdat ik zo hard heb geknokt om hier te staan, is het extra pijnlijk om te realiseren dat een aantal externe factoren een grote impact heeft gehad op mijn mentale- en fysieke welzijn", aldus Jelinkova, die in januari vorig jaar haar voorste kruisband scheurde bij een wereldbekerwedstrijd in Slovenië. Een dag eerder had ze zich officieus voor de Spelen geplaatst.
Jelinkova miste maandag op de reuzenslalom een poortje, waardoor haar olympische debuut snel klaar was. Een vervolg komt er nu dus op z'n vroegst over vier jaar. "In overleg met mijn coach en ter bescherming van mijn eigen gezondheid hebben wij besloten dat dit olympische avontuur voor mij hier helaas eindigt. Ik vlieg vandaag nog naar huis om dit in mijn eigen vertrouwde omgeving een plekje te geven", aldus Jelinkova, de eerste Nederlandse skiester op de Olympische Spelen sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952 in Oslo.