Slalomtitel op Spelen voor Slowaakse Vlhova

09 feb 2022, 7:58 Sport
slalomtitel op spelen voor slowaakse vlhova
ANP
De Slowaakse skiester Petra Vlhova heeft op de Olympische Spelen van Beijing het goud veroverd op de slalom. Vlhova (26) was slechts achtste op de eerste run, maar bij haar tweede optreden de snelste, resulterend in een totaaltijd van 1.44,98. Daarmee was ze acht honderdsten van een seconde sneller dan de Oostenrijkse Katharina Liensberger, de regerend wereldkampioene op het technische onderdeel. De Zwitserse Wendy Holdener volgde kort daar achter als derde.
De top 3 na de eerste run bereikte het podium niet. Lena Dürr, de Duitse verrassing met halverwege de snelste tijd, belandde op de vierde plaats. De Zwitserse Michelle Gisin zakte naar plaats 6. De Zweedse Sara Hector, eerder winnares van de reuzenslalom, miste in de tweede run een poortje.
Vlhova, die nooit eerder een olympische medaille veroverde, was op de slalom ook de leidster in de wereldbeker. Voor haar land was het de eerste gouden skimedaille op de Spelen ooit. "Het is moeilijk om nu zo aan te geven wat dit voor me betekent", vertelde de geëmotioneerde Slowaakse, vorig jaar winnaar van de wereldbeker over alle disciplines. "Ik heb alles gegeven en nu ben ik olympisch kampioene. Ik heb er mijn hele leven van gedroomd om op de Spelen een medaille te winnen."
De Amerikaanse favoriete Mikaela Shiffrin miste in de eerste run al het vierde poortje. Twee dagen eerder viel ze op de reuzenslalom ook al uit in de eerste run. "Ik zal mezelf opnieuw een 'reset' moeten geven. En dan nog beter dan na de reuzenslalom, al vraag ik me af hoe. Ik weet niet goed hoe ik hier mee om moet gaan", verzuchtte Shiffrin, die in Sotsji 2014 de slalom won en vier jaar later in Pyeongchang het goud pakte op de reuzenslalom.
Adriana Jelinkova zou ook meedoen op de slalom, maar de Nederlandse meldde zich dinsdag af nadat ze eerder in China positief had getest op het coronavirus.