Tennisorganisatie ATP looft 'rolmodel' Federer

15 sep 2022, 16:44 Sport
tennisorganisatie atp looft rolmodel federer
ANP
Een grootheid op de baan en een perfecte ambassadeur van het tennis. Zo noemt voorzitter Andrea Gaudenzi van de ATP de Zwitser Roger Federer, die donderdag zijn afscheid aankondigde. "Roger zorgde ervoor dat we ons allemaal trots en gelukkig voelden om deel uit te maken van dezelfde sport", aldus Gaudenzi.
"De impact van Roger op het tennis en zijn nalatenschap die hij heeft opgebouwd, kunnen niet onderschat worden. Gedurende zijn 24 jaar als tennisprof heeft Roger de sport miljoenen fans bezorgd. Hij leidde een ongelooflijk nieuw tijdperk van groei in en verhoogde de populariteit van het tennis. Er zijn maar weinig atleten die zoveel impact hebben gehad."
De voorzitter van de ATP, de organisatie van het mannentennis, noemt de twintigvoudig grandslamkampioen "een grootheid op de baan" en "een inspiratie voor velen". Gaudenzi roemt ook de uitstraling en houding van Federer. "Hij is en blijft een rolmodel en een ambassadeur van het tennis."
Federer heeft diverse records op zijn naam staan. Zo werd hij begin 2018 op het ATP-toernooi van Rotterdam op zijn 36e de oudste nummer 1 van de wereld. Federer is ook de tennisser die de meeste aaneengesloten weken (237) de wereldranglijst aanvoerde. Met acht titels is hij de recordkampioen van Wimbledon en hij won ook het vaakst de ATP Finals (zes keer).
Met 103 titels op de ATP Tour heeft de Zwitser alleen Jimmy Connors (109) voor zich staan. Dat geldt ook voor het aantal gewonnen partijen. Federer won er 1251, de Amerikaan 1274. De Zwitser verloor 275 partijen. Opvallend is dat hij nooit tijdens een partij opgaf.