Topbasketballer Irving wil hervatting NBA boycotten

13 jun 2020, 9:06 Sport
topbasketballer irving wil hervatting nba boycotten
ANP
De Amerikaanse topbasketballer Kyrie Irving heeft zijn collega's opgeroepen om de beoogde hervatting van het NBA-seizoen in Orlando te boycotten. Volgens diverse Amerikaanse media deed Irving dat tijdens een conference call met ruim tachtig spelers uit de NBA. De 28-jarige ster van Brooklyn Nets, die in 2016 met Cleveland Cavaliers kampioen werd, zou als protest tegen racisme hebben gepleit voor een collectieve weigering om weer te gaan beginnen.
"Ik steun het plan om naar Orlando te gaan niet. Ik ben klaar met systematisch racisme en al die onzin", zo zou Irving volgens de Amerikaanse sportwebsite The Athletic hebben gezegd. "Dit zaakje stinkt. Ik ben bereid om alles wat ik heb op te geven voor sociale hervorming."
Het is de bedoeling dat 22 teams uit de NBA naar een resort van Disney World gaan om daar vanaf 30 juli het seizoen uit te spelen. Het zorgt voor verdeeldheid onder de basketballers. Een deel wil na een maandenlange onderbreking graag weer gaan spelen. Heel wat basketballers maken zich echter zorgen om hun gezondheid vanwege het coronavirus.
Sommige spelers, onder wie Irving, vinden dat deze periode juist moet worden aangegrepen om ongelijkheid en racisme aan te pakken. De dood van George Floyd, de zwarte man die onlangs in Minneapolis overleed als gevolg van hardhandig optreden van de politie, heeft geleid tot massale protesten binnen en buiten de VS. Het onderwerp staat nu weer bovenaan de agenda en spelers als Irving zijn bang dat een herstart van de NBA die aandacht wegtrekt.