Wielrenster Vollering wint na Amstel Gold Race ook Waalse Pijl

19 apr 2023, 12:24 Sport
nederland ondanks lockdown duizenden bedrijven rijker
Demi Vollering heeft na de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen, de wielerkoers die eindigt met de beklimming van de steile Muur van Hoei.
Vollering, die rijdt voor SD Worx, reed op de slotklim weg uit een groep van twintig en bereikte de finish met voorsprong op de Duitse Liane Lippert en de Italiaanse Gaia Realini. Wereldkampioen Annemiek van Vleuten kon op 'de Muur' niet meer volgen en werd zevende.
Vollering, bij vier eerder deelnames telkens in de top 10 gefinisht, kan zondag met winst in Luik-Bastenaken-Luik de 'triple' voltooien. Alleen de Italiaan Davide Rebellin, de Belg Philippe Gilbert en Anna van der Breggen slaagden erin de drie 'Ardenner klassiekers' in één jaar te winnen.
Van der Breggen, zevenvoudig winnaar van de Waalse Pijl, is nu de ploegleider van Vollering. Die zag hoe haar kopvrouw bij de tweede doorkomst op de Muur van Hoei de aansluiting verloor. "Het was even moeilijk om rustig te blijven", keek Vollering terug op de opmerkelijke ontwikkeling, zo'n 36 kilometer voor de finish. Waar de koers normaal gecontroleerd wordt tot de voet van de slotklim probeerde nu Van Vleuten een vroege schifting te forceren. Ze kreeg niet de minsten mee: de Poolse Katarzyna Niewiadoma, de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman en de Italiaanse Elisa Longo Borghini. SD Worx moest aan de bak en het was dankzij de Zwitserse Marlen Reusser dat de aansluiting werd hervonden.
"Ik ben er altijd in blijven geloven. Op de klimmen moest ik het zelf doen, maar op de vlakke stukken reed de ploeg geweldig", vertelde ze na haar triomf. De Australische Amanda Spratt had nog enige tijd vooruit gereden maar op de voorlaatste klim, de Côte de Cherave, werd ze achterhaald. Daar versnelde Vollering al, zoals ze dat toen het in Hoei omhoog liep opnieuw deed.
Niewiadoma kon even volgen, maar moest de 26-jarige Zuid-Hollandse laten gaan. Lippert pikte nog wel even aan, maar had geen antwoord op een nieuwe versnelling. "Het was soms lastig om de koers te controleren, maar de ploeg heeft geweldig werk geleverd. Ik ben hier in mijn eigen tempo omhoog gereden en kon het haast niet geloven toen ik zag dat ik zo'n gat had. Het is een wonderbaarlijk seizoen."