WK zwemmen in Japan weer met een jaar uitgesteld

01 feb 2022, 9:48 Sport
wk zwemmen in japan weer met een jaar uitgesteld
De wereldkampioenschappen zwemmen in de Japanse stad Fukuoka zijn opnieuw met een jaar uitgesteld. Dat internationale zwemfederatie FINA heeft het evenement nu verschoven naar 14 tot en met 30 juli 2023. De aanhoudende coronapandemie is de aanleiding om de WK voor het tweede jaar op rij te verplaatsen. Het besluit heeft ook gevolgen voor de WK zwemmen die gepland stonden voor november 2023 in Doha (Qatar). Die zijn nu verzet naar januari 2024.
De WK in Japan zouden in eerste instantie worden gehouden in de zomer van 2021, maar omdat toen de met een jaar uitgestelde Olympische Spelen van Tokio plaatsvonden, werden de kampioenschappen eerst verplaatst naar mei 2022 en nu dus naar juli 2023.
Technisch directeur André Cats van de KNZB hield al een tijdje rekening met een verplaatsing. "Het is goed dat de FINA dit nu ook officieel besloten heeft. Ik vind het wel jammer dat de WK in Doha dan in waarde devalueert, zo ingeklemd tussen de WK van Fukuoka en de Olympische Spelen van Parijs. Bovendien zit je ook nog met andere continentale toernooien, zoals het EK waterpolo dat in de olympische jaren altijd in januari wordt gehouden. Kortom: het wordt nog een hele puzzel voor de FINA om de WK in Doha in te passen in de internationale kalender."
Voor de Nederlandse zwemtoppers rest komende zomer de EK van 11 tot en met 20 augustus in Rome als groot evenement voor alle zwemsporten, behalve het waterpolo. Die sport heeft van 27 augustus tot en met 10 september een EK in Split (Kroatië). De Oranje-vrouwen zijn al zeker van deelname aan dit EK, de Nederlandse mannen kunnen zich van 17 tot en met 20 februari in Netanya (Israël) kwalificeren.