Zwemster Groves: cultuurverandering belangrijker dan medaille

14 aug 2021, 10:20 Sport
zwemster groves cultuurverandering belangrijker dan medaille
De Australische zwemster Madeline Groves heeft geen spijt dat ze heeft afgezien van deelname aan de Olympische Spelen nadat ze zich had beklaagd over "vrouwenhatende perverselingen", die werkzaam zouden zijn in haar sport. Groves, in Rio winnares van twee zilveren medailles, zegt dat haar oproep tot een cultuurverandering meer waard is geweest dan een olympische medaille.
Groves (26) verbaasde haar teamgenoten door zich in juni terug te trekken voor de trials die bepaalden wie Australië mocht vertegenwoordigen op de Spelen van Tokio. Nadat ze zich eerder al had beklaagd over een ongepaste benadering door een coach, kwam ze na haar afmelding met een boodschap op Instagram. "Laat dit een les zijn voor alle vrouwenhatende perverselingen in de sport en hun hielenlikkers: je kunt jonge vrouwen en meisjes niet langer uitbuiten, dingen over hun lichaam zeggen of ze proberen te manipuleren, en dan verwachten dat ze jou vertegenwoordigen zodat je je jaarlijkse bonus kunt verdienen. Die tijd is voorbij."
Groves zegt nu overweldigd te zijn door de reacties die ze kreeg. "Ik heb heel veel steunbetuigingen ontvangen. Om eerlijk te zijn: ik was best nerveus over hoe mensen zouden reageren", vertelt ze in de krant Sydney Morning Herald. "Natuurlijk was het teleurstellend een evenement als de Spelen te missen, maar het is het waard geweest."
De Australische zwembond besloot kort na haar aanklacht een onafhankelijk panel onderzoek te laten doen. Volgens lokale media hebben inmiddels zes oud-zwemsters zich gemeld met klachten. "Als dit panel er voor kan zorgen dat de sport veiliger wordt en dat alle betrokkenen er meer van kunnen genieten, is me dat meer waard dan een olympische medaille", aldus vlinderslagspecialiste Groves, die haar loopbaan voortzet.