Op de Dutch Design Week die tot 30 oktober in Eindhoven gehouden wordt, vinden spannende synergieën plaats tussen baanbrekende technologieën en design. Het bedrijf Enversed opende er het grootste virtual reality-centrum van Europa waar je sociaal kunt gamen maar ook kunt zien hoe deze techniek binnenkort overal toepasbaar is.
De toekomst, kent vele gezichten. Vaak zijn dat vergezichten, maar soms zijn ze plotseling dichtbij. De wereld van morgen, we zitten er eigenlijk middenin. Wat een paar jaar geleden nog pure science-fiction was, is nu al realiteit, of dat nu zelfsturende elektrische auto’s zijn of robots in de huishouding. En ook termen als virtual reaiity (VR) en augmented reality (AR) waren nog niet zo lang geleden geheimzinnige begrippen, maar worden nu overal toegepast.
Mensen virtueel ontmoeten
Via virtual reality kun je een realistische, niet bestaande wereld creëren waarin je andere mensen kunt ontmoeten. Het kan binnen games worden toegepast maar ook gebruikt worden door bedrijven voor bijvoorbeeld presentaties van nieuwe producten of gedetailleerde handleidingen. En ook kunstenaars hebben VR ontdekt.
Beter begrip
Via augmented reality (toegevoegde realiteit) voeg je bepaalde informatie en beelden toe aan de werkelijkheid waardoor je bijvoorbeeld een beter begrip van die realiteit kunt krijgen. Je loopt bijvoorbeeld met je mobiele telefoon door een straat en richt je camera op een huis. Via AR-technologie kun je dan bijvoorbeeld informatie over de oorsprong van dat huis toevoegen zodat de kijker dat op zijn scherm ziet. Bij VR wordt de echte wereld dus vervangen door een gesimuleerde fantasiewereld, bij AR voeg je een informatielaag aan de bestaande wereld toe.
Enversed Realities
Een jong Nederlands bedrijf dat zich met beide takken van sport bezighoudt is
Enverseduit Eindhoven. Op de Dutch Design Week, die afgelopen weekend in de lichtstad van start ging, nemen zij met hun expo Enversed Realities op 3000² meter tentoonstellingsruimte een prominente plek in. Vol trots meldt Enversed dat dit het grootste virtual reality-centrum van Europa is. De tentoonstelling, die tot 30 oktober duurt, is een mix van virtual reality, mixed reality en mulitmedia in combinatie met social design. De nadruk ligt voor een flink deel op entertainment. Met zo'n zes man tegelijk kun je bijvoorbeeld dezelfde game spelen in een virtuele wereld. Of je doet de VR-Journey waar je wordt uitgedaagd om een aantal spannende VR-avonturen te doorstaan.
Vele beroepsgroepen
Edward van Overbeek is business-accelarator en een van de zes oprichters van Enversed. Hij werkte eerder bij onder andere Apple en Philips en loopt over van enthousiasme als hij de mogelijkheden van zijn start-up uit de doeken doet. Van Overbeek: “Ons team bevat vele beroepsgroepen: architecten, designers, programmeurs. Die combinatie van verschillende disciplines maakt dit bedrijf uniek. En Eindhoven is de ideale plek voor een bedrijf als het onze. Er is heel veel technische knowhow en je wordt hier goed ondersteund door de gemeente en door Brainport. Het is de ideale plek voor technische start-ups."
[caption id="attachment_771055" align="alignnone" width="601"]
Schroefjes en boutjes
"Een van onze eerste opdrachtgevers was Nedschroef, een bedrijf dat schroefjes en boutjes produceert voor allerlei toepassingen, van wasmachines en auto’s tot schepen en vliegtuigen. Hoe kun je dat soort verborgen producten beter laten zien dan via virtual reality? We hebben een VR-scenario gemaakt, een ‘beleving’ noemen wij dat, waarbij je in een auto zit en tunnels in rijdt. In elke tunnel krijg je te zien waar en hoe de schroeven in de auto verwerkt zijn en hoe die schroefjes heten. Aan het einde van de beleving stopt de auto op een plein in een grote stad en zie je een tv-scherm waarop de rest van de presentatie te zien is. Dus je ziet dan echte tv-beelden in een virtuele wereld."
Bowie's leven
"Onze tweede opdracht was voor de NS. Alle treinpassagiers die naar de David Bowie-tentoonstelling in Groningen reisden, kregen in de trein een uitvouwbare bril waar je je telefoon in kon plaatsen. Terwijl ze door het landschap reden, kronkelden ze in een virtuele wereld door Bowie's leven De mogelijkheden zijn onbeperkt."
Beginjaren van Apple
Tijdens het gesprek komt de science-fictionserie Startrek ter sprake waarin ter vermaak vaak gebruik wordt gemaakt van een holodeck. In die ruimte kun je je in totaal andere tijdsgewrichten begeven, zo realistisch dat je holografische Romeinen, Kruisvaarders of Egyptische farao's ook werkelijk kunt aanraken. Zo ver is virtual reality en augmented reality nog niet volgens hem, maar dat is wel de richting die het op gaat. Van Overbeek: “Je moet dit fenomeen een beetje vergelijken met de beginjaren van Apple. Toen kende de techniek ook nog beperkingen. Maar een VR-bedrijf als het onze heeft de potentie om uit te groeien tot een heel groot bedrijf door de verschillende disciplines die wij combineren, zowel technisch als artistiek."
Nog realistischer
"Denk bijvoorbeeld aan veiligheidstoepassingen. Je kunt VR bijvoorbeeld heel goed gebruiken bij brandveiligheidstrainingen om het effect van een bepaald brandblusmiddel te laten zien. Of voor trainingen in de medische wereld waarbij je operaties op een virtuele patiënt kunt laten zien. Uiteindelijk zullen er, in de trant van dat holodeck, steeds meer elementen aan een beleving worden toegevoegd. Je kunt gaan werken met koude en warmte, wind en regen, maar ook met geuren en tastbare voorwerpen. Alles om de virtuele ervaring nog realistischer te maken."
Enversed Realities is tot 30 oktober te vinden in het Veemgebouw, Strijp-S, Torenallee 34, Eindhoven.