Veranderingen online privacy in 2018

11 dec 2017, 16:46 Tech
laptop hq pexels
Pexels
Met regelmaat komt in het nieuws dat onze privacy en online veiligheid in het geding zijn. Zo is er onlangs een ernstig lek gevonden in de veelgebruikte beveiliging voor wifinetwerken Wi-Fi Protected Access II (WPA2). Naar aanleiding hiervan zochten wij uit wat er in 2018 allemaal gaat veranderen wat betreft online privacy. Ook informeren we je over een VPN-verbinding, die ervoor zorgt dat je privacy beter beschermd wordt en je internetverkeer wordt versleuteld.
Hackers die persoonlijke gegevens of foto’s buit maken, het machtige Facebook dat alles van je afweet, de overheidssurveillance, onze privacy en veiligheid zijn zwaar in het geding. Rondom online privacy en veiligheid zal het altijd onrustig blijven. Komend jaar zal onder meer de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) voor veel commotie zorgen.

Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

In maart 2018 vindt een raadgevend referendum plaats over de Wiv. De wet, die ook wel de ‘aftapwet’ of ‘sleepwet’ wordt genoemd, geeft de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden. Hierdoor kunnen ze makkelijker internetverkeer aftappen om terroristen en hackers op te sporen. Tegenstanders vrezen dat de privacy in het geding komt, omdat het mogelijk wordt om grote hoeveelheden data te verzamelen. Volgens hen kan een hele wijk worden afgeluisterd wanneer er een verdacht persoon woont.

Algemene vordering gegevensbescherming

Verder gaat per 25 mei 2018 de Algemene vordering gegevensbescherming (AVG) in. Vanaf die datum geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer. De regelgeving is in het leven geroepen om meer controle te krijgen over de enorme data-economie die nu ontstaat, waarin Google, Facebook en Amazon grote spelers zijn. Bedrijven moeten tot in de puntjes in kaart brengen wat zij met data doen. Zo moeten bedrijven straks verplicht consumenten vaker toestemming vragen voor het gebruik van hun gegevens.

ePrivacy Verordening

Tegelijkertijd met de AVG zou de nieuwe ePrivacy Verordening ingaan. Deze week werd echter bekend dat de wet waarschijnlijk toch pas eind 2018 en wellicht 2019 in zal gaan. Dat hebben Duitse regeringsfunctionarissen laten weten aan Thuiswinkel.org. De ePrivacy Verordening garandeert de bescherming van de fundamentele rechten en vrijheden, met name het recht op eerbiediging van het privéleven en de vertrouwelijkheid van communicatie, in de elektronische communicatiesector. Ook heeft de wet betrekking op cookies, directe marketing en metadata.

VPN-verbinding

Zoals je hierboven kunt lezen is er genoeg te doen rondom online veiligheid en privacy. Maar wat kun jezelf doen om je privacy te beschermen? Je kunt een VPN-verbinding gebruiken . Een VPN-server versleutelt al het internetverkeer en beveiligt deze tegen partijen die data proberen te onderscheppen, zoals hackers en overheden. Daarnaast neem je als je surft op het internet het IP-adres van de VPN-server aan. Hierdoor kunnen andere partijen op het internet jouw locatie en identiteit niet achterhalen. Op www.vpngids.nl vind je meer informatie over VPN, privacy en veilig internetten.

Lees ook: