VSR: EU-uitspraak over voetbaltransfers kent voor- en nadelen

04 okt , 13:03 Voetbal
anp041024141 1
UTRECHT (ANP) - Het is nog afwachten hoe de uitspraak van het Europese Hof van Justitie de voetbaltransfermarkt precies gaat beïnvloeden, maar dat de rechter oordeelt dat FIFA-regels "in bepaalde mate in strijd zijn met het Europese recht, is een signaal naar alle partijen dat er deels nieuwe regels moeten komen". Dat zegt Frans de Weger, advocaat en voorzitter van de Vereniging voor Sport en Recht tegen het ANP. De uitspraak heeft volgens hem voor zowel spelers als clubs namelijk voor- en nadelen.
Clubs, spelers en de wereldvoetbalbond zullen uiteindelijk met elkaar om tafel moeten om het transfersysteem binnen het EU-recht werkend te maken voor iedereen, denkt De Weger.
De FIFA-regels rond onrechtmatige contractopzeggingen zijn volgens de rechter op twee fronten in strijd met het Europese recht. In de eerste plaats met het vrij verkeer van werknemers. Een voetballer mag volgens dat recht namelijk als werknemer over zijn eigen contract onderhandelen, maar het FIFA-systeem schendt dat recht. Als de EU-regels worden gevolgd, zal een profvoetballer minder belemmerd worden bij een overstap naar een andere club, voorziet De Weger.
Daarnaast oordeelde het Hof dat sommige transferbepalingen in strijd zijn met de Europese mededingingsregels, vervolgt De Weger. Volgens de FIFA-regels zijn namelijk de speler én nieuwe club verantwoordelijk voor de betaling van het schadebedrag, maar de EU-rechter ziet dit anders. Die stelt dat in het geval van contractopzegging zonder rechtvaardige reden, de nieuwe club niet verantwoordelijk is voor de boete. De speler zal die dan zelf moeten betalen en dat kan volgens De Weger juist weer tot gevolg hebben dat de drempel hoger wordt om voortijdig te vertrekken.
De uitspraak is gedaan nadat een Belgische rechter het Europese Hof liet meekijken naar de zaak van de Franse voetballer Lassana Diarra. Zijn nieuwe Belgische club Charleroi werd eerder veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 10,5 miljoen euro aan de voormalige club van Diarra, het Russische Lokomotiv. Het Hof stuurt het oordeel van vrijdag nu terug naar de Belgische rechter, die naar verwachting van De Weger pas over een aantal maanden zal oordelen hoe het nu precies verder moet met de rekening. De VSR-voorzitter stelt overigens ook dat het hoge bedrag van 10,5 miljoen euro wel "in verhouding" staat tot het salaris van profvoetballers en ook Diarra. "Sterker nog, dit bedrag lag destijds zelfs lager dan de restwaarde van zijn contract."