Voorarrest van Willem Engel na twee weken geschorst

Foto: ANP

Willem Engel komt na twee weken voorarrest op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloot woensdagmiddag zijn voorarrest met ingang van 16.00 uur te schorsen.

Aan de schorsing zijn wel voorwaarden verbonden. Een van die voorwaarden waar de Rotterdammer zich aan moet houden is “dat hij zich onthoudt van uitingen op social media”. Volgens de rechtbank heeft Engel deze voorwaarde zelf aangedragen op de zitting. Mocht Engel zich niet aan de voorwaarden houden, dan wordt hij weer vastgezet.

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd woensdag 16 maart aangehouden voor opruiing. Engel zou gedurende een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – “opruiende coronagerelateerde berichten” hebben geplaatst op social media. “Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, aldus het Openbaar Ministerie eerder.

Jurist Jeroen Pols, die Engel in meerdere zaken bijstond, laat weten blij te zijn dat de man weer op vrije voeten is. “Maar in de eerste plaats had hij nooit vast mogen zitten.” Ook zegt de jurist de voorwaarden van de vrijlating nog te bekijken.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

“Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak wordt nog bepaald”, laat de rechtbank weten.

Los van deze zaak staat Engel woensdagmiddag ook voor de politierechter voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. Ook is hij aangeklaagd voor opruiing via Facebook. De politierechter gaat de zaak niet inhoudelijk behandelen, maar doorverwijzen naar een meervoudige kamer met drie rechters. De reden daarvan zal de rechter op zitting toelichten.