EU-landen weinig dichter bij oproep voor gevechtspauze Gaza

23 okt 2023, 19:14 Landelijk
eu landen weinig dichter bij oproep voor gevechtspauze gaza
De EU-landen zijn maandag niet veel dichter bij een eensgezind aandringen op een pauze in de strijd tussen Israël en Hamas gekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot en EU-buitenlandchef Josep Borrell bespeuren overeenstemming over zo'n gevechtspauze, maar volgens EU-bronnen zijn de onderlinge tegenstellingen nog even groot.
Na twee weken van Israëlische bombardementen op de Gazastrook klinkt de roep om wat lucht voor de in het nauw gebrachte bewoners steeds luider. Onder meer Nederland dringt inmiddels aan op "humanitaire pauzes", onderbrekingen van de strijd om noodhulp te kunnen aanvoeren.
Maar met name Duitsland wil Israël daartoe niet oproepen. Dat zou afdoen aan Israëls recht op zelfverdediging na de bloedige verrassingsaanval van Hamas en de strijdende partijen te veel gelijkstellen. Daarin is na uitgebreid overleg van de buitenlandministers van de EU-lidstaten weinig veranderd, zeggen diplomaten.
Bruins Slot ziet wel degelijk "nu een hele nadrukkelijke oproep tot een humanitaire pauze zoals we als Nederland al eerder ook hebben gedaan". Borrell maakt uit het overleg van de buitenlandministers ook op dat er overeenstemming gloort. Op hun top donderdag moeten de EU-leiders het daarover volgens hem eens kunnen worden.
Dat de Gazanen een onderbreking van de oorlog dringend nodig hebben bestrijdt inderdaad niemand, zeggen EU-bronnen. Maar over de vraag of de EU de partijen, dus ook Israël, daarom moet vragen denken de lidstaten nog heel verschillend.