Extra maatregelen voor klimaatdoelen 2030

23 mei 2023, 14:18 Landelijk
markus spiske r1bs0pzlr1m unsplash
Als het lukt om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot 1,5 graad, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs, blijft aan het einde van deze eeuw zo’n anderhalf miljard mensen een leven in extreme hitte bespaard. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de universiteit van Wageningen. Klimaat- en energieminister Rob Jetten heeft vorige maand dan ook namens het kabinet extra maatregelen aangekondigd om de klimaatdoelen in 2030 te halen.

Opwarming tegengaan

Als welvarend land dat veel uitstoot heeft veroorzaakt heeft Nederland de verantwoordelijkheid om de uitstoot omlaag te brengen en zo een bijdrage te leveren aan de klimaatverandering en de steeds erger wordende gevolgen voor de wereld. Bovendien zou Nederland als creatief, innovatief en ondernemend land een voortrekkersrol moeten spelen.
Minister Jetten: 'Nederland heeft jarenlang achter de klimaatdoelen aan gehobbeld. Nu is het tijd om de grote sprong te maken. Tegelijkertijd moeten alle Nederlanders de transitie mee kunnen maken. Juist ook de mensen voor wie dat nu nog minder geldt. Klimaatbeleid moet werken voor iedereen. Daarom gaan we met subsidie stimuleren dat er meer zonnepanelen op huurwoningen komen te liggen en gaan we met voorrang aan de slag met de verduurzaming van de meest tochtige huizen in de meest kwetsbare wijken.'

Nieuw klimaatpakket

In het pakket ligt de nadruk dus op uitvoerbare maatregelen in een klimaatbeleid voor iedereen gaat werken. Mensen die vanwege geldzorgen, beperkte tijd of minder digitale vaardigheden minder goed mee kunnen komen, wil het kabinet beter ondersteunen en ontzorgen. Daarnaast ondersteunt het kabinet maatregelen die de verdienmodellen van de toekomst versterken. Daar liggen namelijk kansen voor bedrijven om voorop te lopen met duurzame producten, circulaire productieprocessen of met innovatieve, klimaatvriendelijke toepassingen.
Het pakket geeft hiermee een impuls aan het verduurzamen van woningen en gebouwen, het verminderen van het verbruik van kostbaar aardgas en het stimuleren van technische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld van de hybride warmtepomp .

6 Maatregelen

  1. Duurzame energie: de elektriciteitssector is in 2035 CO2-vrij. Om dit te bereiken, winnen we in 2030 3 gigawatt zonne-energie op zee en worden gascentrales omgebouwd voor het gebruik van waterstof.
  2. Duurzame gebouwen en kantoren: In 2050 zijn alle gebouwen uitstoot- en aardgasvrij. Vanaf 2026 wordt het gebruik van (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Het kabinet geeft de komende jaren extra geld uit aan de verduurzaming van woningen in wijken waar energie-armoede voorkomt. Bovendien komt er meer subsidie voor zonnepanelen op huurwoningen.
  3. Duurzame en circulaire industrie: In 2040 is de energie-intensieve industrie klimaatneutraal. Nieuwe energiebronnen en -dragers (zoals waterstof) worden opgeschaald en er moet minder verbranding en meer recycling bij afvalverbrandingscentrales komen. Er komt een verbod op fossiele warmte-opwekking voor nieuwe industriële productie-installaties. En vanaf 2027 moeten alle plastics voor minimaal 25 tot 30% bestaan uit hergebruikt- of biomateriaal.
  4. Duurzaam vervoer en transport: In 2050 is er geen uitstoot van schadelijke uitlaatgassen meer. Werkgevers zullen het gebruik van elektrisch auto’s, OV, of fiets door werknemers voor werkverkeer meer moeten stimuleren, aangemoedigd door de overheid. Bovendien subsidieert het kabinet de aanschaf van een tweedehands elektrische auto voor een grote groep Nederlanders en investeert ze in extra laadpalen voor elektrische voertuigen.
  5. Duurzame landbouw: In 2050 is de landbouw volledig duurzaam. Hiertoe moeten de uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu, water en stikstof integraal worden aangepakt. Ook heeft het kabinet met de sector afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming van de glastuinbouw.
  6. Fiscale aanpassingen: De energiebelasting wordt aangepast zodat verduurzaming loont en vervuilers meer betalen. Zo komt er een nieuw verlaagd tarief voor een deel van het gasverbruik en een nog lager belastingtarief voor waterstof.
De belofte is dat met dit pakket aan maatregelen Nederland in een keer de benodigde inhaalslag maakt en de lusten en lasten daarvan zo eerlijk mogelijk verdeeld worden. De maatregelen versterken de groene economie van de toekomst en zorgen voor een extra uitstootvermindering van circa 22 megaton. Hiermee verwacht het kabinet de doelstelling van 55%-60% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 te halen.