Het regent cyberaanvallen: wat te doen om het droog te houden

20 mei 2017, 12:03 Landelijk
maryjo21
Privé foto

Al de hele week rinkelt het wereldwijd alarmbellen door de cyberaanval als gevolg van de ransomware WannaCry. Ook Nederlandse bedrijven zijn getroffen, zoals de parkeergarages van Qpark . Met name bedrijven zijn het doelwit, maar ook burgers kunnen digitaal een virus oplopen en verspreiden. Cybersecurity-deskundige Mary-Jo de Leeuw van Revnext geeft ons tips hoe we onszelf digitaal kunnen beveiligen.

Voor Mary-Jo zijn de gebeurtenissen van deze week ‘ungoing business’. “Er is nu een iets grotere piekbelasting, maar dit komt vooral doordat de cyberaanvallen uitvoerig in de media worden belicht. In mijn werk kijken we hier niet van op. Er is elke dag wel een hack en een lek, maar 99 procent haalt nooit de krant. We weten als burgers niet half wat er speelt.

Volgens Mary-Jo is momenteel de beer los en gebeurt er vanuit overheidswegen te weinig op het gebied van voorlichting en beveiliging. “Als je kijkt naar personen die gaan over cyberveiligheid, zoals politici, doen zij te weinig. Daarnaast ontbreekt het aan rolmodellen in Nederland. We hebben elke dag met cyberattacks te maken en vaak zijn deze gericht op organisaties. Maar wat dacht je van onbeveiligde wifi-netwerken, bankpasjes waar geld vanaf wordt gehaald of ‘ phishing ’, waarbij er gehengeld wordt naar persoonlijke gegevens?”

credit card 1591492 480

Voorkomen is beter dan genezen, want een virus kan behoorlijk huishouden. Welke tips kan Mary-Jo ons geven om digitale toestanden te voorkomen?

  • Updates

“Zorg ervoor dat je software up-to-date is. Zowel Windows en Mac hebben de mogelijkheid om ‘controleren op updates’ automatisch in te stellen. Doe dat! Als je deze updates niet uitvoert, kan er van alles binnensluipen.”

  • Mailtjes en bijlages

“Vertrouw niemand! We hebben geleerd om alleen mailtjes en bijlages van iemand te openen die je vertrouwt en kent, maar dat werkt niet langer zo. Iemand die je vertrouwt kan net zo goed getroffen zijn door een virus, waardoor je alsnog onveilige e-mails ontvangt. Bel bij twijfel altijd de verzender.”

  • Virusscanner

“Zorg voor een virusscanner. Deze zorgt ervoor dat bijlages naar de prullenbak worden gestuurd als deze onveilig blijken te zijn.”

  • Back-up

“Zorg ervoor dat je van alles wat op je computer staat een back-up hebt. Als je slachtoffer bent van gijzelsoftware, kan je namelijk al je bestanden kwijtraken. Met een regelmatige back-up kan je alles terugzetten (nadat je deze hebt gescand op virussen natuurlijk) en verlies je geen opgeslagen bestanden.”

  • Privégegevens

“Banken versturen wel degelijk mailtjes, maar vragen je nooit om privégegevens in te vullen. Geef dus nooit persoonlijke informatie als hierom wordt gevraagd, zoals je rekeningnummer of je pincode. Klik ook nooit op links die in mails staan van banken.”

  • Loterij

“Stuur nooit mails door aan zoveel mogelijk mensen als hierom gevraagd wordt en klik ook niet op de link in een mail die zegt dat je de loterij hebt gewonnen. Als je echt de gelukkige winnaar van een miljoen bent, weten ze je echt wel te vinden."

  • Betalingen

"Kopen via het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven; het is makkelijk en snel, maar brengt wel risico's met zich mee. Check altijd of het een veilige omgeving is, ook met betalingen via iDeal. Een veilige omgeving herken je aan https in de browser in plaats van http en de aanwezigheid van een hangslotje op de website."