ECB laat rentebeleid ongemoeid ondanks flink opgelopen inflatie

Foto: ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven en steunprogramma’s ongemoeid gelaten, ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone. Alle ogen in de financiële wereld zijn daarom gericht op de toelichting die ECB-president Christine Lagarde later op donderdag geeft op het nieuwe rentebesluit. Daarin kan ze mogelijk meer duidelijkheid verschaffen over wat de ECB later dit jaar gaat doen om de flinke prijsstijgingen te beteugelen.

Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Sinds de vorige rentevergadering van de centrale bank zijn de prijzen in de eurozone nog harder opgelopen en heeft een reeks landen de groeiramingen voor de economie naar beneden bijgesteld. Vooral energie en brandstof zijn fors duurder geworden en veel mensen voelen dat in hun portemonnee, terwijl het juist de taak van de ECB is om te zorgen voor prijsstabiliteit.

Toch voorzagen economen voorafgaand aan het rentebesluit van donderdag nog geen grote stappen van de beleidsmakers in Frankfurt. Eerder was al duidelijk dat de ECB wat het opvoeren van de rente betreft niet hetzelfde tempo volgt als de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente recent al wat omhoog gooide. Maar alom wordt rekening gehouden met een rentestap later dit jaar. Verschillende ECB-bestuurders, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), hebben al gezegd dat er dit jaar mogelijk zelfs meer dan één renteverhoging inzit.

Voor het zover is moet de ECB eerst stoppen met het massaal opkopen van obligaties om de economie van de eurozone te stimuleren. In de schriftelijke verklaring die na afloop van het rentebesluit naar buiten is gebracht, stelt de centrale bank dat het programma hiervoor ergens in het derde kwartaal van dit jaar wordt beëindigd. Die verwachting is gebaseerd op alle economische gegevens zoals die nu beschikbaar zijn en kan dus nog veranderen. Hoe de economie zich komende tijd ontwikkelt, hangt volgens de ECB sterk af van het verdere verloop van het conflict in Oekraïne en de sancties tegen Rusland.