De leukste tips voor Hemelvaart: festivals, uitjes en last minutes

Foto: Pexels

Dit jaar valt Hemelvaart wat later in het jaar, waarop de kans op zonnig lenteweer nóg groter is. Het ideale moment dus om er alleen, met partner of gezin op uit te trekken. Wij hebben de leukste festival, last minutes ideeën en uitjes voor je op een rijtje gezet.

Festivals

Tijdens het Hemelvaartweekend valt er weer van alles te beleven op festivalgebied. Zo wordt er in het centrum van Breda al sinds 1971 het Breda Jazzfestival georganiseerd, een traditie die niet meer weg te denken valt. Vier dagen lang klinken er heerlijke jazzklanken op binnen- en buitenconcerten. Op het Carillonveld van Universiteit Twente wordt ook dit jaar op Hemelvaartsdag weer het Green Vibrations festival georganiseerd. Met live muziek, feestelijke bands en diverse Dj’s is het volop voetjes van de vloer.

In Friesland wordt wederom Het Oerrock festival aan de Skieppeleane te Ureterp georganiseerd met ieder jaar grote artiesten, zoals tijdens eerdere edities onder andere Van Velzen, Miss Montreal en Kensington. Ook zijn er vele tribute bands die met bekende nummers er een feestje van weten te maken. In Wijchen Gelderland is het met Hemelvaart tijd voor de Kasteelfeesten met gezellige optredens van diverse Nederlandse sterren. Voorheen waren dit onder andere Frans Duijts, de Party Animals en de Diva’s of Dance.

In Amsterdam op het NDSM werf vindt voor de elfde keer het Hemeltjelief festival plaats. Dit is een Muziek-, theater- en familiefestival, waar kinderen tot 12 jaar gratis naar binnen mogen. Zin in iets heel anders en wil je een avond terug in de tijd? Het recreatieterrein Schoonhoven bij Hollandscheveld wordt op Hemelvaartsdag omgebouwd tot het Meer van Galilea in de tijd van Jezus. Stel je voor: een ezel en een wagen, een authentiek nagebootste woning, schieten met een traditionele pijl en boog en handmatige houtzagerij.

Last minutes

Wil je een weekendje weg, maar weet je nog niet zo goed waar naartoe? Wat dacht je van een last minute in Nederland, zoals twee nachten in een hotel naar keuze of een sportief arrangement. Ook voor mensen die graag met hun e-bike op pad gaan, zijn er speciale last minutes. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om het iets verder weg van huis te zoeken. Wat dacht je van een bierwandeling door Antwerpen, een rondvaart door de wateren van Stockholm of huur een fiets en beweeg je voort door Parijs.

Uitjes

Tijdens Hemelvaart kan je het prachtige Friese landschap bewonderen. Dat kan tijdens de Elfsteden wandeltocht, ofwel de vijfdaagse ofwel de eendaagse. Tijdens je wandeling doe je steden en dorpen aan, zoals Leeuwarden, Sloten en Franeker en kom je onderweg een hoop groen en water tegen. In het Spoorwegmuseum in Utrecht komt Thomas de Stoomlocomotief samen met z’n vrienden Henry en Thomas langs. Voor de allerkleinsten zijn er Thomas-speelkleden.

Houd je van auto’s? In Axel in Zeeland vindt het Oldtimerfestival plaats, waar je samen met je kind oude auto’s kunt bewonderen. Daarnaast rijden er ook tractoren, motoren en zelfs fietsen. Rond 17:00 wordt er elke dag de prijs voor de mooiste oldtimer uitgereikt. Ben je meer een lekkerbek? Het Rollende Keukens festival kent dit jaar met Hemelvaart opnieuw een XXL-versie: je kunt van 29 mei tot en met 2 juni genieten van de lekkerste espresso’s, healthy sapjes en verrukkelijke happen. De toegang is gratis en het festival is ook leuk voor kinderen.