Zin in de lente? 8 tips voor een grondige lenteschoonmaak om het nieuwe seizoen fris van start te gaan

Foto: Annette Miller via Usnplash

Ondanks de sneeuw van de afgelopen periode, komt de winter langzaam maar zeker ten einde en kunnen we uitkijken naar de officiële start van de lente op 20 maart. De lente betekent voor velen een frisse start en een grondige lenteschoonmaak kan daaraan bijdragen. Denk je aan een lenteschoonmaak voor de wisseling van het seizoen? Dit zijn 8 tips.

Maak een plan

Begin met het maken van een plan. Schrijf voor jezelf op welke kamers je wilt schoonmaken en wat je moet doen in elke kamer. Van het rommelige washok tot een industriële badkamer, het maken van een lijstje helpt je om georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat je niets vergeet. En op die manier kun je ook stapsgewijs te werk gaan.

Denk na over nieuwe dingen in je huis

Andere plantjes, een frisse verfbeurt of een nieuwe keuken kunnen ervoor zorgen dat je huis een nieuwe look krijgt. Bepaal je budget en onderzoek hoeveel veranderingen zouden gaan kosten. Wat kost een keuken of hoeveel geld zou je kwijt zijn aan een nieuwe kleur in de woonkamer? Al met een kleine geldinvestering kun je veel gedaan krijgen.

Ontspullen

Ontspullen, oftewel ervoor zorgen dat je minder spullen in je bezit hebt, is een belangrijk onderdeel van een lenteschoonmaak. Ga door alle spullen in je huis en beslis wat je wilt bewaren, weggeven of weggooien. Denk na over wanneer je het laatst hebt gebruikt en of het nog steeds nuttig is. Als je iets niet hebt gebruikt in meer dan een jaar, is de kans groot dat je het niet meer nodig hebt. Voor sommige mensen is het lastig om dingen weg te gooien, maar zodra je de keuze maakt om dat wel te doen kan dat ruimte maken voor meer overzicht en rust.

Begin bovenaan

Begin bovenaan en werk naar beneden. Begin met de bovenverdieping van je huis en werk je weg naar beneden. Dit zorgt ervoor dat stof en vuil naar beneden vallen en je niet al het werk dat je al hebt gedaan, opnieuw hoeft te doen.

Maak een grondige schoonmaak

Als je aan het schoonmaken bent, is het belangrijk om grondig te zijn. Maak niet alleen de oppervlakken schoon, maar ook de hoekjes en gaatjes. Vergeet niet om achter en onder meubels te kijken en schoon te maken.

Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Overweeg om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze zijn beter voor het milieu en ook beter voor je gezondheid. Bovendien zijn veel natuurlijke schoonmaakmiddelen net zo effectief als de chemische varianten.

Was de ramen

Wanneer de zon begint te schijnen, is het tijd om de ramen te wassen. Dit is een klusje dat je misschien niet zo vaak doet, maar het maakt een groot verschil in de uitstraling van je huis. Als je dan toch een grondige schoonmaak doet, neem dan ook gelijk de ramen mee.

Vergeet de tuin niet

Vergeet niet om ook de tuin op te ruimen. Maak de plantenbakken schoon, verwijder dode planten en snoei struiken en bomen. Dit is een goede manier om je tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Een lenteschoonmaak kan veel werk zijn, maar het is de moeite waard als je huis er fris en schoon uitziet. Deze tips kunnen je helpen om van start te gaan en niets te vergeten.