Nieuwsgierigheid speelt een belangrijke rol in werkmotivatie

02 mei 2023, 11:50 Lifestyle
chase clark t69h1 yfr w unsplash
Chase Clark via Unsplash
Nieuwsgierigheid is een belangrijke menselijke eigenschap die ons aanzet tot het stellen van vragen en het zoeken naar antwoorden. Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Zo kun je als ouders wel 200 vragen op een dag van je kind krijgen. Van waarom is de lucht blauw tot wat is buitenspel eigenlijk?
Jason Fredrick, nieuwsgierigheidsexpert en oprichter van ‘Nieuwsgierig Denken’ ziet nieuwsgierigheid als een superkracht:
'Het is iets heel persoonlijks. Iedereen heeft er een eigen betekenis en verhaal bij. Het woord zelf bestaat uit ‘nieuws’ en ‘gierig’. Dan gaat het niet over ‘vrekkig’, maar het is een oud woord voor gretig zijn. Dus gretig zijn naar iets nieuws. Het is de drive die nodig is om iets te weten te komen of je kennis aan te vullen met iets wat je nog niet weet. Als je nieuwsgierig bent kom je letterlijk én figuurlijk in beweging.'
Gaandeweg het leven verliezen we deze kinderlijke nieuwsgierigheid. En sommigen meer dan anderen. Als kind valt er immers nog heel veel te ontdekken in de wereld en naarmate je volwassen wordt neemt dat af. Als je ouder wordt denk je al gauw: kan ik die gekke vraag wel stellen? Of we denken het allemaal al te weten. Daardoor neemt nieuwsgierigheid af. Nieuwsgierigheid blijkt echter een hele belangrijke factor als je het bijvoorbeeld hebt over werkmotivatie.

Werkmotivatie en nieuwgierigheid

Uit onderzoek van Evelyne Meens en Danae Bodewes, beiden werkzaam bij Fontys, blijkt dat nieuwsgierigheid daar een belangrijke rol in speelt.
Bodewes:'Nieuwsgierigheid is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat je jezelf en jouw omgeving wilt begrijpen en ervaren. Of het nu gaat om verwonderen, aanpassen, kritisch denken, ontdekken of zelfsturing; iedereen is nieuwsgierig. Het is een autonome vorm van motivatie.'
'We moeten nog heel lang werken en dit beslaat nu eenmaal een groot deel van ons leven. Waar men vroeger voornamelijk werkte om de kost de verdienen, heeft dit nu een hele andere lading en waarde in ons leven. Zo staan voldoening, persoonlijke ontwikkeling en bijdragen aan de maatschappij nu ook centraal. Wanneer je dat kunt bereiken tijdens je werk stijgt je werkplezier.', aldus mede onderzoeker Meens.
Nieuwsgierigheid is een menselijke eigenschap die ons aanzet tot het stellen van vragen en het zoeken naar antwoorden. Het is een belangrijke drijfveer achter wetenschappelijke ontdekkingen en persoonlijke ontwikkeling. We komen vooruit door te ontdekken en nieuwe dingen te leren. Dat was vroeger natuurlijk helemaal belangrijk toen we dit nodig hadden om te overleven. Kan je die paddenstoel eten? Is dat een roofdier? Nu is deze noodzaak stukken minder belangrijk.
Een vraag als is paardrijden een sport? lijkt dan misschien in eerste instantie volstrekt onbelangrijk maar als je iemand bent die nieuwsgierig is naar een baan op een manege of je wilt je verder ontwikkelen in de kennis over de paardensport, kan het antwoord je wel degelijk prikkelen om verder op onderzoek uit te gaan. Nieuwsgierigheid hebben we vandaag de dag onder andere nodig om (zelf)kennis op te doen of om een doel in het leven te vinden. Als je een nieuwsgierig persoon bent, ben je bovendien eerder geneigd om te denken in oplossingen en flexibel te zijn.

Nieuwsgierige aagjes

Toch zijn sommige mensen van nature nieuwsgieriger dan anderen. Onderzoek heeft aangetoond dat er verschillen zijn in de manier waarop hun hersenen werken. Zo hebben nieuwsgierige mensen over het algemeen meer activiteit in de hippocampus, een deel van de hersenen dat betrokken is bij het geheugen en de ruimtelijke oriëntatie. Nieuwsgierige mensen hebben dan ook een beter vermogen om nieuwe informatie op te slaan en te onthouden. Een andere belangrijke factor die nieuwsgierigheid beïnvloedt, is dopamine, een neurotransmitter die betrokken is bij het beloningssysteem in de hersenen, plezierige gevoelens en motivatie dus. Onderzoek heeft aangetoond dat dopamine vrijkomt wanneer we geconfronteerd worden met nieuwe of onverwachte stimuli, wat ons motiveert om meer te leren over de wereld om ons heen.

Nieuwe ervaringen en ideëen

Maar nieuwsgierigheid is niet alleen een kwestie van hersenactiviteit en neurotransmitters. Het is ook sterk verbonden met persoonlijkheidskenmerken en gedrag. Zo hebben nieuwsgierige mensen de neiging om open te staan voor nieuwe ervaringen en ideeën, en hebben ze de neiging om meer te lezen en te leren dan niet-nieuwsgierige mensen. Ze hebben ook de neiging om minder snel tevreden te zijn met standaard antwoorden en zijn meer geneigd om door te vragen.
Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat nieuwsgierigheid niet alleen een middel is om kennis op te doen, maar ook een manier om de wereld om ons heen beter te begrijpen en er meer van te genieten. Door nieuwsgierig te zijn, kunnen we ons openstellen voor nieuwe ervaringen, perspectieven en ideeën, wat kan leiden tot een verrijking van ons leven.