Schaatsster Kok baalt van een olympische 500 meter vol missers

13 feb 2022, 16:31 Sport
schaatsster kok baalt van een olympische 500 meter vol missers
ANP
Schaatsster Femke Kok was na een rit vol missers zwaar teleurgesteld over haar eigen optreden op de olympische 500 meter in Beijing. "Er zat zo veel meer in vandaag. Ik begin supergoed met bijna de snelste opening in het veld en dan heb ik vervolgens een rit met alleen maar missers", baalde de 21-jarige Friezin over haar eerste optreden op de Olympische Spelen. Ze eindigde met 37,39 als zesde.
In beide bochten ging het niet goed voor Kok, die naar eigen zeggen ook nog bijna viel op het laatste rechte stuk. "Ik voel me al de hele week goed en schrok helemaal niet van de tijden die er waren gereden", zei de sprintster. "Als ik die tijden nu zie, denk ik, dat had ik ook makkelijk kunnen rijden."
Kok wilde na haar rit het liefst meteen nog een 500 meter rijden, "om te laten zien dat ik het wel kan". Waar de missers vandaan kwamen, daar had ze het antwoord niet op. "Dat is gewoon pech, ik heb eigenlijk bijna nooit een misser in mijn rit." Op de 500 meter luistert het volgens Kok zo nauw. "Je hoeft maar één foutje te maken en dan verlies je zo veel tijd. Als je er dan drie maakt, werkt dat niet echt in je voordeel."
De sprintster dacht in ieder geval dat het niet van de spanning kwam. Ze zei eerder deze week juist dat ze geïnspireerd was geraakt door de successen van ploeggenoten Ireen Wüst en Kjeld Nuis. "Ik had er zo veel zin in en voelde aan alles dat het goed zat. We gaan er gewoon voor, dacht ik. En als het zo uitpakt, dat het na een goede opening alleen maar tegenzit, dan kan je alleen maar balen", zei de winnares van zilver op de WK afstanden van vorig jaar. "Daarvoor kwam ik niet helemaal naar China. Maar ja, dat hoort ook bij de 500 meter."
Net als voor ploeggenote Michelle de Jong die met 37,97 als dertiende eindigde, zitten voor Kok de Spelen er op. Beiden wisten zich op het olympisch kwalificatietoernooi niet te plaatsen voor de 1000 meter. Jutta Leerdam, op de 500 meter vijfde met 37,34, komt op die afstand wel in actie.