PSV beleeft eenvoudige avond tegen tiental AZ

19 okt , 19:02 Voetbal
anp191024136 1
ALKMAAR (ANP) - PSV blijft de Eredivisie domineren. De regerend landskampioen won bij AZ ook de eerste topper van dit seizoen zonder problemen: 1-2. Van een echte wedstrijd was alleen in de openingsfase sprake. AZ moest al vanaf de elfde minuut verder met een man minder na direct rood voor David Møller Wolfe, voor een overtreding op de doorgebroken Guus Til.
Het duel in Alkmaar deed in veel denken aan de ontmoeting van vorig seizoen, in december. PSV scoorde toen in het eerste kwartier drie keer, waarmee de spanning ook direct weg was. Uiteindelijk wonnen de Eindhovenaren toen met 4-0.
AZ wilde een herhaling van dat treffen voorkomen, maar moest het strijdplan al snel aanpassen. Scheidsrechter Allard Lindhout twijfelde eerst nog even toen Møller Wolfe Til naar de grond trok, maar floot uiteindelijk toch en trok vervolgens gedecideerd rood.
Geplaagd
Nog voordat AZ-trainer Maarten Martens tactisch ingreep, opende PSV de score. Rick Karsdorp legde de bal na een kwartier spelen hoog bij de tweede paal neer, waarna Guus Til opzij kopte. Luuk de Jong werkte de bal via Sven Mijnans in het doel. Voor de Jong was het al zijn veertiende treffer tegen AZ in de Eredivisie.
Mijnans werd na het doelpunt gewisseld en vervangen door verdediger Denso Kasius. PSV verdubbelde in de 22e minuut de voorsprong. Opnieuw stond Til aan de basis. Doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro tikte een voorzet van de middenvelder opzij, waarna Noa Lang raak schoot. Lang, die lang werd geplaagd door blessures, scoorde in september vorig jaar voor het laatst in de competitie.
Ruime nederlaag
PSV kon het met die snelle, comfortabele voorsprong rustig aan doen tegen de tien spelers van AZ. Een tegenvaller was het kort voor rust geblesseerd uitvallen van Jerdy Schouten. De middenvelder kreeg opnieuw last van zijn knie.
Armando Obispo verving Schouten en Noa Lang ging er halverwege af voor Ivan Perisic. Met het oog op de ontmoeting van dinsdag met Paris Saint-Germain in de Champions League, hoefde PSV na rust niet in de hoogste versnelling te spelen.
AZ bleef daarmee net zo'n ruime nederlaag als vorig seizoen bespaard en scoorde kort voor tijd via invaller Denso Kasius zelfs tegen (1-2). De Alkmaarders hebben nu de laatste drie competitieduels verloren en staan 11 punten achter op PSV.