5 x de allerleukste uitjes voor in de kerstvakantie

Foto: IceKart Rucphen

De kerstvakantie is aangebroken. Het moment dat velen eindelijk vrije tijd hebben en waar kun je die tijd nou beter aan besteden dan een dagje uit? Maar de hamvraag is: wat zijn nou écht leuke uitjes? We hebben daarom de leukste activiteiten om te ondernemen op een rij gezet; van ijskarten tot slenteren langs kraampjes in een grot.

  • Max Verstappen op het ijs

Wil je even in de schoenen treden van Formule 1-coureur Max Verstappen? Ga dan als uitje in de kerstvakantie ijskarten in het Brabantse Rucphen. Je glijdt met deze ijskarts over het ijs en maakt bochten door te driften. Om het glibberige parcours van 3.500 vierkante meter te trotseren is dus niet hoofdzakelijk snelheid, maar behendigheid een must.

  • Slenteren langs kraampjes in een grot

Een dagje uit met vriendinnen? Rondom kerst wordt in heel Nederland uitgepakt met de leukste winter- en kerstmarkten. Zo is Maastricht tot en met 1 januari 2017 omgetoverd tot een winterwonderland tijdens Magisch Maastricht. Ook is het in de kerstvakantie de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Valkenburg. Tot en met 8 januari 2017 kun je daar slenteren langs kraampjes in tientallen kilometers lange grotten.

  • Roetsj van een ijsglijbaan van dertig meter

Sneeuw kunnen de weermannen ons nog niet beloven, maar zekerheid op winterpret hebben we in de kerstvakantie wél. Tijdens het jaarlijkse Cool Event in Scheveningen, dat tot en met 8 januari 2017 duurt, kunnen liefhebbers glijden van een ijsglijbaan van maar liefst dertig meter. Maar dat is nog niet alles. Ook is het mogelijk om je schaatskunsten te tonen op een ijsbaan en kun je met een groep van tien mensen een cursus ijssculptuur maken, volgen. En als je op 24 december een bezoekje brengt aan het evenement kun je ook nog een uitvoering van het kerstverhaal, Kerst Mis on ICE, meepikken.

  • Maak zelf een vuurpijl

NEMO Science Museum laat de winter niet zomaar aan zich voorbijgaan. Tijdens de kerstvakantie kunnen kinderen, en hun ouders natuurlijk ook, hun eigen vuurwerk maken, ontdekken hoe strooizout werkt en onderzoeken welke amandelspijzen wel en welke niet van echte amandelen zijn gemaakt; gegarandeerd een leuk gezinsuitje!

  • Kijk je ogen uit door talloze verlichte kunstwerken

Je kijkt tot en met 22 januari 2017 je ogen uit in Amsterdam. Tijdens de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival zijn meer dan 35 verlichte kunstwerken en installaties van internationale kunstenaars, designers en architecten in de binnenstad te bewonderen. Deze zijn geplaatst langs een vaarroute en wandelroute.

Lees ook: